Danıştay, Kanal İstanbul'un Halkalı-Ispartakule İhalesini İptal Etti

TAKİP ET

Halkalı-Ispartakule demiryolu hattının ihalesi hukuka aykırı bulundu.

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre Danıştay 13. Daire, AKP'li Cumhurbaşkanı Kanal İstanbul projesi kapsamında yapılan "Halkalı-Ispartakule Arası Demiryolu Hattı İnşaatı" ihalesini hukuka aykırı buldu.

İhalenin "pazarlık usulü" ile yapıldığı ve açıklık ve rekabetin sağlanmadığı belirtilen Danıştay kararında düzenlenen ihalenin Kamu İhale Kanunu'nun 21. maddesi B fıkrasına göre gözetilmesi gereken "ivedilik" şartını taşımadığı ifade edildi.

Kararın "kesin nitelik" taşıdığı ve "karar düzeltme yolunun" kapalı olduğu vurgulandı.

28 Haziran 2021'de yapılan ihalede, AKP iktidarının bir geleneği olarak doğal afet, salgın hastalık gibi ani ve beklenmeyen hallerde uygulanan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 21/B maddesi uygulanarak ilan verilmemiş ve pazarlık usulü yöntemi kullanılmıştı.

Firmalar AKP Döneminin Yıldızları Arasında

İhaleyi 3 milyar 111 milyon 362 bin 15 lira bedelle ortak olarak alan Gülermak-Yapı ve Yapı-Taşyapı firmaları AKP iktidarı boyunca birçok ihale almıştı. Gülermak-YSE ortaklığı Sabiha Gökçen Havalimanı metro ihalesini 2018'de teslim etmek taahhüdüyle 2014'te almış ancak proje halka bir açıklama yapılmaksızın durdurulmuştu. Proje seçimi kazandıktan sonra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından yeniden başlatıldı.

Taşyapı ise Kahramankazan-Kızılcahamam Devlet Yolu ihalesini ve KKTC karayolu ihalesini birer hafta arayla almıştı.
 

danıştay kanal istanbul Halkalı-Ispartakule ihale iptal etti