Danıştay Tarihinin En Kalabalık Duruşması | İstanbul Sözleşmesi Davası Başladı: Polisten Sert Müdahale

TAKİP ET

İstanbul Sözleşmesi davası Danıştay'da başladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 Mart 2021'de İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı açılan yüzlerce davadan 10'u, bu sabah Danıştay 10. Dairesi'nde görülmeye başlandı. Salona alınmayan ve Danıştay'ın önünde bekleyen kadınlar polisin sert müdahalesine uğradı. Feminist örgütlerin yakından takip ettiği davaya yaklaşık bin avukatın katıldığı bildirildi. Duruşma başladığı sırada mahkeme başkanı "Danıştay tarihinde bir ilk. Bu kadar kalabalık bir duruşma ilk kez yapıyoruz" dedi.

"Cumhurbaşkanı Kararı Yoklukla Sakattır"

Mahkemede Gelecek Partisi'nin açtığı dava adına konuşan avukat Habibe Çiftçioğlu, "Bu dava görülürken dışarıda kadınların şiddet görmesi bizi üzmüştür" dedi. Avukat Serap Yazıcı ise "Cumhurbaşkanı kararı yoklukla sakattır" dedi. 

Mahkemede Ankara Barosu'nun açtığı davaya ilişkin konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, "Cumhurbaşkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi hukuka aykırıdır. Bugün burda alacağınız karar Cumhurbaşkanlık Hükümet Sistemi'nin yargıya karışmasına dair alınacak derecede de büyük ve tarihi bir karardır. Bugün İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılırsa bir sabah uyandığımızda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden de Cumhurbaşkanlığı kararı ile çıkmanın önü açılabilir. Verilecek karar bu durum dikkate alınarak verilmelidir" diye konuştu.

Danıştay Savcısı: Karar İptal Edilmeli

Avukatların beyanlarının alınmasının ardından Danıştay Savcısı, Türkiye'yi İstanbul Sözleşmesi'nden çıkaran Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin iptalini talep etti. Savcının talebinin ardından mahkeme heyeti, kararın daha sonra açıklanacağını duyurarak duruşmayı bitirdi.

danıştay tarihinin en kalabalık duruşması istanbul sözleşmesi davası başladı polis sert müdahale