Danıştay'dan 'Çekme de Rahatça Döveyim Genelgesi' Hakkında Karar

TAKİP ET

Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün "çekme de rahatça döveyim" genelgesi için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, toplumsal olaylarda polislerin ses ve görüntülerinin kayda alınmasını "özel hayatın gizliliği" gibi absürt bir gerekçeyle yasaklamıştı.

Söz konusu genelgenin iptali için onlarca baro iptal davası açmış ve dilekçelerde genelgenin "kanunsuz emir" niteliği taşıdığı belirtilerek anayasanın 137. maddesinde geçen "konusu suç teşkil eden emir hiçbir surette yeni getirilmez, yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulmaz" hükmü hatırlatılmış ve genelgenin "savunmanın delil toplama hakkını" da ihlal ettiği savunulmuştu.

HaberTürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, konuya ilişkin bir karara varan Danıştay 10. Dairesi söz konusu genelgenin yürütmesini durdurdu.

Oybirliğiyle karar alan Danıştay 10. Dairesi'nin kararında Emniyet Genel Müdürlüğü'nün genelgesinin haberleşme hürriyetini ve basın hürriyetini kısıtlayıcı nitelik taşıdığı ve temel hak ve hürriyetlerin sadece kanunla sınırlandırılabileceği ifade edildi.

Danıştay'dan Çekme de Rahatça Döveyim Genelgesi Hakkında Karar danıştay yürütmeyi durdurma kararı emniyet genel müdürlüğü