Danıştay'dan 'Coca Cola'nın İçeriği Araştırılsın' Kararı

TAKİP ET

Yerel mahkemenin kararını bozan Danıştay, Coca Cola'nın içeriğinin araştırılmasına karar verdi.

2014 yılında Coca Cola'nın sağlığa zararlı olup olmadığının araştırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı'na başvuran bir vatandaşın başvusu Bakanlık tarafından reddedilince vatandaş olayı mahkemeye taşıdı.

Ankara 18. İdare Mahkemesi'nde açılan reddin iptali davası, 2015 yılında reddedildi. Bu kararın Danıştay'a taşınması üzerine Danıştay 10. Dairesi itirazı kabul etti ve idare mahkemesinin kararını bozdu.

Danıştay'ın gerekçeli kararında dava konusu uyuşmazlığın Coca Cola İçecek A.Ş.'nin ürettiği gazlı içeceklerde bulunan şeker, fosforik asit, karamel/4-metilimidizol, kafein, aspartam ve bisfenolA gibi katkı maddelerin sağlığa olan etkilerinin belirlenmesi üzerinde toplandığı belirtildi.

Bilirkişi Atanacak

Kararda "Bu nedenle, bilirkişi incelemesi yaptırılmak suretiyle Coca-Cola İçecek A.Ş. tarafından üretilen gazlı içeceklerin içerisinde yukarıda sayılan katkı maddelerin bulunup bulunmadığı, anılan maddelerin tespiti halinde mevzuatta kullanımına izin verilip verilmediği ile kullanım miktarlarının Türk Gıda Kodeksi mevzuatına uygun olup olmadığı ortaya konularak dava konusu işlemin hukuka uygunluk denetiminin yapılması gerekirken, eksik inceleme ve değerlendirme sonucunda verilen davanın reddi yönündeki mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır" denildi.

Yerel mahkemenin Danıştay kararına uyması halinde Coca Cola içeceklerinin içeriğinin belirlenmesi için bilirkişi atanacak. Yerel mahkemenin Danıştay kararına direnmesi halinde ise dosya Danıştay Hukuk Genel Kurulu'na gönderilecek.

Danıştay'dan Coca Cola'nın İçeriği Araştırılsın Kararı