Danıştay'dan Hesap İşletim Ücreti Kararı: Hukuka Aykırı Değil

TAKİP ET

Danıştay 10. Dairesi, bankaların müşterilerinden aldığı hesap işletim ücretini almaya devam edebileceğine hükmetti.

Bankaların aldığı ve zaman zaman tartışma konusu olan ‘hesap işletim ücreti’ ile ilgili Danıştay 10. Dairesi bir karar açıkladı. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) karşı açılan davada, yönetmeliğe dayalı olarak alınan bazı ücretlerin haksız alındığı öne sürülmüştü. 

Davanın açılmasının nedenini, tüketiciden alınan ‘hesap işletim ücreti’, ‘nakit avans ücreti’ gibi birtakım ücretlerin herhangi bir gidere dayanmadığı iddiası oluşturuyordu. Dava dilekçesinde, söz konusu ücretin alınması için herhangi bir gider belgesinin de tüketiciye sunulmadığı bildirilerek “Bu durum, tüketici için sürpriz bir maliyet oluyor” ifadeleri kullanıldı.

Davalı konumdaki BDDK adına yapılan savunmada ise özetle “Yönetmeliğin ilgili maddeleri iptal edilirse, bu masraflar faize yansır. Faiz belirlenirken, masraflar alınmıyor. Bankaların da maliyetleri var. Dava konusu düzenleme kanuna ve kamu menfaatine uygun. Davanın reddi gerekir” açıklaması yapıldı.

Tarafların delil ve savunmalarını toplayan Danıştay 10. Dairesi, hükmünü açıkladı. Daha önce davaya ilişkin tedbir kararı veren Danıştay, aynı konuya ilişkin Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun bozma kararı verdiğine dikkat çekilirken, “Hesap işletim ücretinin alınmasında hukuka aykırılık görülmemiştir” yönünde karar alındı.

danıştay karar bddk bankalar hesap işletim ücreti aykırı hukuka aykırı buldu bulundu verdi dedi açıklama