Darbe Girişimi Akamete Uğradı: Cevaplanmamış Sorular Hâlen Akıllarda

TAKİP ET

Rusya'da çeşitli örgütler arasında iç çatışma yaşandı.

23 Haziran akşamı işgalci, emperyal Kremlin rejimi temellerinden sarsıldı. Eli kanlı Rus diktatörü Vladimir Putin'in şahsi hırsları için çeşitli ülkelerde pis işlerinde kullandığı Rusçu terör örgütü Wagner, isyan başlattı.

Wagner elebaşı Yevgeniy Prigojin, yaptıklarının bir darbe girişimi olmadığını, adalet yürüyüşü yaptıklarını iddia ederek örgütüyle beraber Moskova'ya yürüdü.

Putin yaşananları "ihanet" olarak değerlendirdi. Karşılık vereceğini açıkladı, Moskova çevresinde barikatlar hazırlandı.

24 Haziran akşam saatlerinde ise Wagner elebaşı Prigojin eylemlerinden vazgeçtiklerini açıklayarak Moskova'ya yürümeyi durdurdu. Putin, Prigojin'in Belarus'a gideceğini ve isteyen Wagner teröristlerinin de ona katılarak Belarus'a gidebileceğini; dileyen Wagner teröristlerinin işgalci Rus ordusuna katılabileceğini; dileyen teröristlerin ise evlerine dönebileceğini açıkladı.

Darbe girişiminin akamete uğramasıyla akılarda da birçok soru işareti kaldı. En başta Prigojin'in neden böyle bir girişimde bulunduğu ve neden aniden vazgeçtiği merak konusu. 

Ördüğü propaganda ağının yalanlarıyla kendini olduğundan güçlü gösteren Putin'in imajının zedelendiği ve otoritesinin sarsıldığı su götürmez bir gerçek. Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal hareketinde başarısız olması, işgalci Rus ordusunun batağa saplanması ve Ukrayna'daki saldırıların adeta bir "insan kıyma makinesine" dönüşmesi de Putin'in iktidarını sarsan en büyük faktörlerden. Putin'in bundan sonraki hamlesinin ne olacağı bilinmiyor. 

Prigojin ise Putin sayesinde elde ettiği gücü kaybetmiş gibi görünse de diğer Putin muhaliflerine olduğu gibi; kendi ellerini bağlayıp, kendi ensesine ateş ettikten sonra ayağı kayıp düşmediği sürece Putin'e karşı potansiyel bir tehdit olmaya devam edecek. Ancak bu potansiyelin harekete geçip geçmeyeceği yahut bu yaşananların Wagner'in Belarus'a kaydırılması ve sonrasında Avrupa'ya bir tehdit oluşturması için düzenlenen bir tiyatro olup olmadığı bilinmiyor. 

Akıllardaki en büyük soru ise Prigojin'in Taksim delisi Cenk'in babası olup olmadığı...

Yevgeniy Prigojin prigojin putin rusya rusyada darbe taksim delisi cenk wagner