'Darbe Raporu' Niçin Gizleniyor: Saygı Öztürk Yazdı

TAKİP ET

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, darbe raporunun neden açıklanmadığını yazdı.

TBMM Başkanlığı, geçen dönem çalışmalarını tamamlayan ancak raporunu vermediği için görüşülemeyerek kadük hale gelen TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu için açıklama yaptı.

Açıklamada, "15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi ile Bu Terör Örgütünün Faaliyetlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu"nun 4 Ekim 2016 tarihinde çalışmaya başladığını ancak bir aylık ek süre almadığı için 4 Ocak 2017 tarihinde sürenin hukuken sona erdiği belirtildi. Açıklamada, "Komisyon tarafından süresi içerisinde TBMM Başkanlığı’na bir rapor sunulmadığı gibi, çalışmalarını süresi içerisinde tamamlamamasının nedenleri ve o ana kadar varılan sonuçlar üzerinde Genel Kurul’da görüşme açılması yoluna da gidilmemiştir" denildi.

Sözcü yazarı Saygı Öztürk raporu o dönem CHP adına komisyonda bulunan Aytun Çıray'a sordu. Çıray şu ifadeleri kullandı:

"Komisyon çalışmalarının daha da genişletilip cevap bekleyen birçok olayın aydınlatılması için CHP'li üyeler olarak bir ay daha süre istedik. Ancak, Komisyonda çoğunlukta olan AKP'li üyelerin oylarıyla bu talebimiz reddedildi. Bunun sonucunda, Komisyonun AKP'li Başkanı Reşat Petek, raporu TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sundu ve o güne ait raporu verirken, basın bu duruma tanıklık etti.

Daha sonra ilginç bir gelişme yaşandı. AKP'li komisyon üyeleri, CHP'yi suçlayıcı bir ek rapor sunup ana rapora eklenmesini talep etti. Biz bu durumu öğrendiğimizde, hem onların hazırladığı CHP aleyhine olan rapora cevap olabilecek, hem de gelecekte FETÖ'nün siyasi ayağı konusunda işaretler veren bir ek rapor sunduk. Bu kadar kapsamlı bilgilerin, TBMM Başkanlığı'nda olmadığını söyleyebilmek ancak bu rapordan ürkenlerin işi olabilir.

TBMM Başkanvekilinin olmadığını belirttiği raporun, TBMM'de olmadığını iddia etmek gerçekle bağdaşmaz. Devlet deneyimlerime dayanarak şunu biliyorum: Devlette bir şey kaybolmaz. Çünkü, aynı rapor Devletin ilgili birimlerine de zamanında gönderilmiştir. Hatta dönemin komisyon üyeleri olarak bizlerde de aynı rapor bulunmaktadır. Eğer raporun olmadığını söylüyorlarsa, dönemin komisyon üyeleri olarak bizde bulunan raporları sunmaya hazırız.

Talebimiz şu: Büyük emeklerle hazırlanan raporun bir an önce basılarak TBMM Genel Kurulu'na sunulması ve tartışmaya açılmasıdır. Bu rapor böylece adalet mekanizmalarına da katkıda bulunacaktır. "

Dönemin TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi İsmail Kahraman ise Sözcü'nün sorularına şu cevapları verdi:

Darbe Girişimi Raporu, başkanlığınıza verilmesine rağmen TBMM'de niçin görüşülmedi?

Bir ön rapor vardı. AK Parti üyeleri rapora bir eklenti yaptı. Bunun üzerine CHP'li üyeler raporu imzalamadı ve onlar da AK Parti'nin raporuna itirazda bulunup ek rapor hazırladı. O eklentinin müzakeresi için bir araya gelinemeyince rapor atıl kaldı. Bu arada seçim geldi. Böylece, TBMM Başkanı Mustafa Şentop Bey'in açıklamasında dediği gibi dosya tekemmül edemedi ve öylece kaldı. Durum budur.

Raporun, ileride görüşülmesine bir engel var mı?

Her zaman görüşülmesi, incelenmesi mümkün. Meclis kabul ettiği sürece yeniden incelenir. Konuşulması da faydalı olur.  Meclis Başkanının ifadesi çok doğrudur. Eklentiye karşı oy yazısı yazmak için toplantı yapılamadığı için rapor TBMM'de görüşülemedi.


"Tarafların Bir Araya Gelmesi İstenmiyor"


Saygı Öztürk, haberin sonunda "Sonuçta, taraflar bir arayla gelmediği ya da gelmesi istenmediği için 15 Temmuz Araştırma Komisyonu Raporu değil, bu raporun kamuoyundan gizlendiği konuşuluyor." değerlendirmesinde bulundu.

saygı öztürk 15 temmuz raporu darbe raporu ismail kahraman aytun çıray 15 temmuz komisyonu