Davutoğlu Akşener ve Kılıçdaroğlu'na 'Yeni İttifak' Önerdi

TAKİP ET

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Millet İttifakı'na katılmayı değil "yeni bir ittifak" kurmayı önerdi.

Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, İYİ Parti ve CHP'nin başını çektiği Millet İttifakı geride bıraktığımız seçime Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin de katılımıyla girmişti.

Son günlerde anketlerde Millet İttifakı'nda görülen anlamlı yükselişle birlikte AKP'den kopan DEVA Partisi ve Gelecek Partisi gibi partilerin Millet İttifakı'na katılma ihtimali konuşuluyor. Bilhassa 6 partinin de güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunması ve TBMM'de gerçekleştirilen parlamenter sistem görüşmeleri Millet İttifakı'nın genişlemesi ihtimalini güçlendiriyor.

Son olarak ise Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nın CHP lideri Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Akşener'e son görüşmelerinde adı ve tasarımı değişecek yeni bir ittifak oluşturma önerisiyle geldiği öğrenildi.

Davutoğlu son günlerde önce Kılıçdaroğlu, sonra ise Akşener ile görüştü ve görüşmeler sonrasında bir açıklama gelmedi. Duvar'ın Gelecek Partisi yetkililerinden aktardığı bilgilere göre Davutoğlu, Millet İttifakı'na "bir üst tasarıma geçme" önerisi yaptı.

Gelecek Partisi: Yeni İttifakın 'Yürütme Organı' Olmalı

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ve Akşener'e sunduğu öneriyi "Oluşacak ittifak sadece seçime dönük bir ittifak olarak kalamaz. Seçim sonrası yönetim süreci, uygulanacak politikalar, kadroların belirlenmesi, parlamenter sisteme geçiş süreci ve bunun ardından yapılacak ilk seçimleri örgütlemesi gibi çok önemli ve büyük sorumluluklar var..." ifadeleriyle gerekçelendirdi.

Gelecek Partisi'nin getirdiği ittifak sisteminde ittifak bir yürütme organı oluşturarak ortaya çıkacak krizlerde hızla ortak görüş oluşturulacak ve bu mekanizma Meclis çoğunluğu durumuna göre "farklı senaryoları" çalışacak.

CHP ve İYİ Parti ittifakın genişleme olasılığı için seçim takviminin açıklanması şartını öne sürerken Gelecek Partisi bunun doğru olmadığı, ittifakın oluşturularak geçiş sürecinin planlanmasının doğru olduğu görüşünü savunuyor. Millet İttifakı liderlerinin öne sürdükleri "seçim takvimi" şartına karşın Davutoğlu'na "hayır" demedikleri, önümüzdeki günlerde bu konuya ilişkin görüşmelerin devam edeceği öğrenildi.

Davutoğlu: Eklemlenmeyeceğiz, Kurucu Unsur Olacağız

Davutoğlu kısa bir süre önce var olan hiçbir ittifaka eklemlenmeyeceklerini belirterek "Millet İttifakında da farklı gelişmeler olacağı kanaatindeyim. Biz eklemlenen parti olmayacağız. Yaşanan değişim sırasında kurucu bir unsur olacağız" demişti.

Ayrıca 6 partinin yaptığı güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasının tamamlandığı ve 6 liderin Ocak sonu ya da Şubat başında gerçekleştirecekleri ortak basın toplantısı ile getirecekleri yeni sistemi açıklayacakları bildirildi.

ahmet davutoğlu kemal kılıçdaroğlu meral akşener millet ittifakı chp iyi parti gelecek partisi yeni ittifak