Davutoğlu'ndan CHP'nin 'Aday Kılıçdaroğlu Olmazsa Masa Dağılır' Tehdidine Tepki

TAKİP ET

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Kemal Kılıçdaroğlu aday olmazsa masa dağılır" tehdidinde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu'na cevap verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu kısa bir süre önce altılı masadaki diğer partileri üstü kapalı şekilde tehdit etmiş ve "Kemal Kılıçdaroğlu ortak aday olmazsa masa dağılır" demişti.

CHP'nin 'Kılıçdaroğlu Aday Olmazsa Masa Dağılır' Tehdidine İYİ Parti'den Cevap

  CHP'li Bülent Kuşoğlu'na Tepki

İstanbul Sultanbeyli'de partisinin mitinginin ardından Gelecek Partisi Sultanbeyli İlçe Başkanlığı binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ahmet Davutoğlu, Kuşoğlu'nun açıklamasını doğru bulmadığını belirterek "Türkiye’de bu kadar tecrübe ve Cumhuriyet’in eşit vatandaşlık ilkesine rağmen birilerinin, etnik ve mezhebi kimliği dolayısıyla herhangi bir vatandaşın herhangi bir makama geleceğinin sakıncalı olacağını söylemesini, bütün bu kazanımlara hakaret görürüm. Kimse böyle bir şey söyleyemez. Zul addederim. Ama altı liderin karar vereceği hususta genel başkan yardımcısının yorum yapmasını doğru bulmam. Bu konuda fiili bir iklim oluşturma çabasını da doğru bulmam" dedi.

Halk TV'den İsmail Saymaz'ın aktardığına göre Kuşoğlu ve bazı CHP'lilerin adaylık için fiili bir iklim oluşturma çabasında olduklarını belirten Davutoğlu, "Burada Kılıçdaroğlu’nun açıklaması bizim için önemlidir. Bir de sözcü Faik Öztrak’ın. İkisinin de açıklaması var. Onlar bunun kurumsal (açıklama) olmadığını söylediler. Meselenin krize dönüşmesinin zemini yok. Ama doğru değil bu tür açıklamalar" diye konuştu.

"Altılı Masa Kabineye Taşınmalı"

Altılı masanın kabineye taşınması önerisinde bulunan Davutoğlu, cumhurbaşkanı kararnamelerinin kaldırılarak yerine cumhurbaşkanlığı kararnamesinin getirilmesini, liderlerin bakanlar kuruluna girerek ortak karar alınmasını teklif etti. Adaydan önce yönetim şeklinin belirlenmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, "Nasıl yöneteceğimizin ilkeleri doğru konursa kimin yöneteceği sorusu önemini kaybeder. Nasıl yöneteceğimiz belli olmadan kim’i konuşmaya başlarsak, herkes o makamı almak ve bütün yetkiyle yönetmek ister" dedi.

Sadece adayı belirlemelerinin istenmesine karşı çıkan Davutoğlu, "Erdoğan’ın yetkilerinin tümünü birisi kullanacak. Biz sadece bu ismi tespit etme yetkisine sahip olacaksak, ona karşıyız. Kamuoyunda biraz bu hava var. ‘Bize bir isim söyleyin, sonra bırakın’ demek böyle bir şey" ifadelerini kullandı.

 

"Cumhurbaşkanı Partisiz Olmalı"

Belirlenecek adayın partisiz olması gerektiğini savunan Davutoğlu, "Kim aday olacaksa geçiş sürecinde Cumhurbaşkanı olacağını bilmeli ve sonraki siyasi rekabetin içinde yer almamalı" dedi. Doğru olanın adayın partisinden istifa etmesi olduğunu savunan Davutoğlu, "Doğru olan budur. Fiilen Cumhurbaşkanı yetkilerini kullanırken, parti mensubiyetinin olmaması, eğer altılı masa birlikte olacaksa…" dedi.

Davutoğlu'na "HDP'li Bakan Olur mu?" Sorusu

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin HDP'ye bakanlık verilebileceğini söylemiş, İYİ Parti'nin tepkisi karşısında kendisini savunan Tekin, 2015 yılında Davutoğlu'nun seçim hükümetinde HDP'ye 2 bakanlık verildiğini hatırlatmıştı.

İsmail Saymaz'ın bunu hatırlatarak "Bu soru için en doğru muhatap sizsiniz. HDP’li bakan olur mu?" sorması üzerine Davutoğlu şu yanıtı verdi:

"Vaktinde Olanlar Anayasal Zorunluluktu, İrademle Olan Bir Şey Değil"

"Vaktinde olanlar anayasal zorunluluktu. İrademle olan bir şey değil. Anayasa diyor ki partilere götürmeyeceksin, kişilere götüreceksin teklifi. Ben kişilere götürdüm. Ama götürürken şuna baktım, açık söyleyeyim: Herhangi bir şekilde geçmişte terörle ilişkili bir faaliyet olmuş mu? Bir: Bakan olarak görevini yapabilir mi? İki: Önüme dosyası gelir mi? Dosyası nereden gelir? Kandil’de bir yerdedir, orada bir yerdedir. Allah için, ikisi de dürüst bakanlık yaptı. Ali Haydar Konca’nın geçmişte bürokratlığı var. Müslüm Doğan harika bir insandır. Hatta biz partinin kurucular toplantısına çağırdık. Sonra Ayhan Bilgen’e katıldı. Orada bir anayasal zorunluluk var."

"Masada Böyle Bir Konu Yok"

Gürsel Tekin'in yanlış örnek verdiğini belirterek "Benim dönemim örnek teşkil etmez" diyen Davutoğlu, "Bugün masada böyle bir konu yok. Olmadan, ben söyleyip de pişmemiş aşa da su katmam, pişmiş aşa da su katmam. Bugünkü tablo farklı" diye konuştu.

 

davutoğlu chp aday kılıçdaroğlu olmazsa masa dağılır tehdidine tepki kemal kılıçdaroğlu gelecek partisi altılı masa