Davutoğlu: Yılbaşından Önce Aday İsmi Zikredilmez

TAKİP ET

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, Habertürk'te Fatih Altaylı'nın Teke Tek programında gündeme ilişkin konuşuyor

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katıldığı canlı yayında, "Halkın görmek istediği kesin, kararlı, ortak bir deklerasyon ise bu yapıldı, daha güçlüsü de yapılacak. Yılbaşından önce aday ismi zikredilmez ama altyapısı kurulur. Burada en önemli şey 'ben' değil 'biz' dememiz. O masadan aday çıkması halinde partisiyle olan ilişkisini kesmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Davutoğlu'nun konuşmalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Muhalefeti bekleyen en büyük tehlike kolay zafer psikolojisidir. Bütün reformları yapan rahmetli Özal büyük yenilgi almıştı. Seçim gecesine kadar neticesi belli olmayan süreçtir. Her tedbiri alacaksınız. Rehavet olsaydı köşemizde oturuyor olurduk. Bütün siyasi liderler alandalar. Halkın görmek istediği kesin, kararlı, ortak bir deklerasyon ise bu yapıldı, daha güçlüsü de yapılacak. Yılbaşından önce aday ismi zikredilmez ama altyapısı kurulur. Burada en önemli şey 'ben' değil 'biz' dememiz. O masadan aday çıkması halinde partisiyle olan ilişkisini kesmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir sonraki seçim için hırslı olmayan birinin olması geçiş sürecini kolaylaştıracaktır. Bu benim kanaatim, partimizin kanaati. 6'lı Masa'da konuşulmuş değil. 6'lı Masa'dan birisi olacaksa, dışarıdan da olacaksa siyasi kimliğinden arınarak geçiş sürecini yönetmesidir. Farklı kesimlerden oy verecek olan kitleler 'Bu bir süre sonra kendisi için çalışır' kanaatine varabilirler. 'Ben geçiş sürecini yöneteceğim, siyasi ikbal için bunu yapmayacağım' demesi kolaylaştırır.

Pazar seçim oldu, Pazartesi o koltukta ben otursam veya benimli birlikte çalışsam, hangi kadroların ne kadar liyakatlı olduğu, hangi kadroların yolsuzluğa bulaştığı, hangi bürokratların da hesap vermesi gerektiği çetelesi elimizdedir. Kimse bu konuda sıfırdan bir şeye başlıyoruz kanaatine sahip olmasın. O resim elimizde. Buradan bürokratlara sesleniyorum; işini yapanları da biliyoruz, yolsuzluklara bulananları da. Veya korkusundan yanlış iş yapmayıp hem de olumlu iş yapmayanları da biliyoruz. Vazifeyi ihmal dışında yasanın dışına çıkmış olanlar kesinlikle cezalandırılacak. Liyakatli olanlar, talimatlara rağmen doğru iş yapanlar yerinde kalacak. Bizim şu anda en fazla özen göstermemiz olan şey, insan kaynağımız. Kimseyi kaybetmeyeceğiz, herkesi koruyacağız. Devlette süreklilik sağlanır, kaosa yol açılmaz. Doğru olan işler yapılır. Gücü kullanırken ortak aklı harekete geçiririz, herkesin fikrini alırız. O kadroların hepsinin karnesi elimizde.

2019 seçimleri sonrasında hemen kayyum atamaları yapıldığı için karşı çıkmıştım. 'Suçluysalar niye YSK bunların aday gösterilmesine izin verdi?' demiştim. Sayın Bahçeli beni terörle işbirliğiyle neredeyse itham etti. Sayın Erdoğan sessiz kaldı. Sakarya'da yaptığım konuşmada 'terörle mücadelede ben tek başına iken sizlerin takındığı tutumu değerlendirirsem insan yüzüne çıkamazsınız' demiştim. 36 şehidimizi defnettiğimiz hafta Van'da o kahraman Mehmetçikleri uğurlarken, sayın Erdoğan ve Binali Yıldırım, Beştepe'den AK Parti içindeki operasyonu yönetiyordu. Sayın Bahçeli evinde dizi izliyordu. Susmuş olsaydım, bugün başka yerlerde olurdum. Susmadım, sert bir mücadele verdim. Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin, müsteşardı. Bütün yolsuzluk kanallarını kapattık. 1,5-2 yıl içinde hiçbir dosya uygulama alanı bulmadı. Üst düzey kamu görevlilerini görevden aldım, yakınlarını çalıştırdıkları için. Niye imar baronları birtakım mafyatik çekeler o dönem içnide aktif hale gelemediler. Niye Sedat Peker'in iddiaları içinde 2015-2016 yok. Tek tük çıkabilir belki. Hazine Müsteşarlığı'na atama konusunda sayın Erdoğan'a 2 yıl direndim. Teklif ettiği adaylar her an bozulmaya müsait adaylardı. Hiçbir yanlış atanan adamı yerinde tutmadım. Susmadım. Kendi partisi iktidarda iken o parti içinde mücadele edip, ilkesel olarak makamları bırakıp, kendi partisine bayrak açmış herhangi siyasi lider var mı?

Devlette herkesin performansı bilinir. Hukuk dışı yapılan her işi günü geldiğinde hesabını sorarız dedim. Ama görevini yapan bürokratlara kimse dokunmaz. Arkadaşlarımın çoğu kirada oturuyorlar. Zamanında bunların önünde milyar dolarlar akarak geçti, 1 dolara tenezzül etmemişlerdir. O yüzden kadrolarımıza güveniyorum. Allah aşkına normal şartlarda tükürme ifadesini günlük hayatta kullanmayan biriyim. Ayrılırken dedim ki, 'bu davaya zarar verecek tutum içinde olmam, bana oy verenlerin hukukunu korurum'. Oy verenlerin hukukunu korumak için doğruya doğru, yanlışa yanlış diyeceğim diye konuştum. Bu dava hiçbir faniye ait değil. Ben bana oy verenlerin hakkını korumak için sayın Erdoğan'la mücadele verdim. Eleştirilmeyecak fani görmem. Eleştirmek ayrı, karşıtlıklar oluşturmak ayrı bir husus. Bizim servetimiz falan yok. İktidardakiler davayı tükete tükete servet biriktirdiler. AK Parti'nin tabanı yukarıdakilerden daha cesur. Dün Sultanbeyli'de o meydanı dolduran büyük kitle çoğu AK Parti'ye oy vermiş kişiler. Çoğu cesaretle oraya geldiler. Aynı cesareti üst düzeyden görmüyoruz. Yüzyüze eleştiriyorlar, ama kamuoyuna çıkıp bunu yapmıyorlar. 1 sene sonrasını düşünün, iktidar kaybolduğunda insanlara nasıl izahatta bulunacaksınız.

5 sene daha AK Parti iktidarının, MHP, Perinçek ipoteğindeki AK Parti'nin devamını bir zihinlerinde canlandırsınlar bakalım. Türkiye yeni bir dönem daha bu tür istismarların olduğu, dava adına yanlışların meşru kılındığı tabloyu kaldıramaz. Angajman kuralları biz verdik. Çünkü Başbakan verir. Pilotun FETÖ'cü olma ihtimalini araştırdık. Genelkurmay Başkanı 'Bu vazifesine bağlı' dedi. Sorumluluktan hiç kaçmadım. Rusya ile uçak üzerinden çıkan krizin sorumlusu biz değiliz. Biz Rusya ile görüşürken, Beştepe'den açıklamayı kim yaptırdıysa sorumlu odur. Ben sayın Hulusi Akar'a talimat verdim 'Kesinlikle uçak düşürdük demeyeceksiniz' dedim. Biz gizli diplomasi yürütürkenh sayın Erdoğan Beştepe'den 'uçağı düşürdük' diye açıklama yaptı. Türk kara, hava, deniz sahası yol geçen hanı değildir. Eğer o ihlallerde çılgın bir pilot İskenderun limanını bombalasaydı kim hesaba çekilirdi? Benim Başbakan olarak görevim Türk hava sahasını korumaktır. Rus olması da önemli değil, Amerikan da olabilir. Rusya ile bunu konuşup rayına oturturduk. Onlar da krizin kaynağının nereden çıktığını biliyorlardı."

davutoğlu aday ismi cumhurbaşkanlığı adaylığı sedat peker