Demir Fazlalığı Nasıl Anlaşılır?

TAKİP ET

İnsanların vücutlarındaki demir fazlalığı nasıl anlaşılır? Kişilerin vücutlarındaki demir fazlalığının anlaşılabilmesi için, başlıca belirtileri gösterip göstermediğine bakılır. Bu belirtiler şunlardır:

İnsanların vücutlarındaki demir fazlalığı nasıl anlaşılır? Kişilerin vücutlarındaki demir fazlalığının anlaşılabilmesi için, başlıca belirtileri gösterip göstermediğine bakılır. Bu belirtiler şunlardır:

Çarpıntı

Kas ve eklem ağrıları

Bitkinlik ve yorgunluk

İştahsızlık

Kilo kayıpları

Göğüs bölgesinde ağrılar

Karın ağrıları

Cinsel isteksizlikler

Bu belirtilerden bir veya birkaçını uzun süredir yaşayan kişilerde demir yüksekliği probleminin ortaya çıkması muhtemeldir. Olası ciddi rahatsızlıkların önüne geçmek adına vakit kaybetmeden herhangi bir sağlık kuruluşunda ferritin testi yaptırmaları gerekir.

Demir Fazlalığı Tedavisi

Kişilerde oluşan demir fazlalığı çeşitli yöntemlerle normal aralıklara döndürülebilir. Beslenme ve spor gibi alışkanlıklar ile normal aralıklara döndürülemeyen demir oranları, genetik ve kronik hastalıklar nedeni ile ortaya çıkmış demektir. Bu gibi durumlar ise uzun süreli ve ciddi tedavi uygulamaları gerektirir.

Demir fazlalığı tedavisi olarak uygulanması gereken ilk adım, doktorun bu problemin neden ortaya çıktığını araştırılması ile oluşmaktadır. Bunun için doktorlar tarafından hastanın hastalık ve ilaç geçmişi incelenir. Aynı zamanda belli tahliller uygulanır. Ortaya çıkan sonuca göre eğer demir fazlalığı kronik veya genetik bir rahatsızlıktan kaynaklanıyorsa, bu hastalığın tedavi süreci başlatılır. Fakat hastalıklar neticesinde oluşmayan demir fazlalığında ise, doktor belirli ilaç reçeteleri ve beslenme programları düzenler. Bu beslenme programlarının içinde kahve ve çay gibi demir değeri düşük olan gıdalar yer almaktadır. Aynı zamanda magnezyum ve çinko gibi mineral destekleri de verilmektedir. Bu tedavilere ek olarak, kişiler düzenli olarak kan bağışı yaparak demir yüksekliği problemini azaltmaya yardımcı olabilirler.

Demir Yüksekliği Zararları Nelerdir?

Demir yüksekliği problemi, kişilerin genetik olarak sindirim sistemlerinde fazla demir depolamalarından kaynaklanmaktadır. Demir yüksekliği zararları nelerdir? Zaman içinde organlarda aşırı demir birikimi neticesinde kısa vadede ciddi problemler ortaya çıkarmasa da, uzun süreçte ciddi hastalıkların meydana gelmesine sebep olur. Bu hastalıklar; karaciğer hastalıkları, kalp ritim bozuklukları, kalp yetmezliği, diyabet ve kanser hastalıklarıdır.

Demir Yüksekliği Olanlar Ne Yapmalı?

Demir yüksekliği problemi bulunan kişiler uygun beslenme programları uygulamalıdır. Bu beslenme programı içine, demir oranı düşük olan veya vücuttaki demir oranını düşüren gıda ve içeceklere yer vermeliler. Böylelikle hastalık nedeni dışında oluşan demir yüksekliği rahatsızlığını ortadan kaldırabilirler. Aynı zamanda kronik rahatsızlıklar nedeniyle oluşan demir yüksekliği probleminde ilaç ve takviye kullanan kişiler, tedavilerini sürdürmeye devam etmeleri gerekir. Demir yüksekliği nasıl anlaşılır? Diye merak eden kişiler test sonuçlarına göre aldıkları tedavileri düzenli olarak uygulamaları gerekir