Demir Yüksek Çıkarsa Ne Olur?

TAKİP ET

Kişilerin vücutlarındaki demir yüksek çıkarsa ne olur?

Kişilerin vücutlarındaki demir yüksek çıkarsa ne olur? Ferritin olarak adlandırılan insanların vücutlarındaki demir depo yeri değerine göre belirlenen ideal oranın üstündeki oranlar demir yüksekliği problemini ortaya çıkarmaktadır. Bu problemler ciddi bir rahatsızlık olarak görülmese de, kişilerde ileri yaşlarda ciddi hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabilir. İleri yaşlardaki ciddi hastalıkların önüne geçebilmek için, belirtilerden bir veya birkaçını düzenli olarak gösteren kişilerin, ferritin testi yaptırmaları önerilmektedir.

Ferritin Testi Nedir?

İnsanların vücutlarındaki depo alanı olarak bilinen ferritin değerleri kişilerin yaş ve cinsiyetlerine göre değişiklik göstermektedir. Bebeklerde, çocuklarda, kadınlarda ve erkeklerde farklı değerlere sahip olması gereken ferritin değeri, idealden yüksek oranlara çıktığı zaman demir yüksekliği hastalığı ortaya çıkmaktadır. Ferritin testi nedir? Ferritin testi de, bu problemleri ortaya çıkarmak amacıyla uygulanan bir kan testidir. Belirtileri gösteren kişiler hastanede kollarından alınan örnekle bu testi uygulayabilirler. Sonuçlarına göre ise, doktorların tavsiyelerine uyarak şikâyetlerini ortadan kaldırabilirler.

Ferritin Yüksekliği Neden Olur?

Ferritin yüksekliğinin başlıca sebepleri genellikle kişilerin geçirdikleri genetik ve kronik hastalıklardır. Aynı zamanda aşırı alkol tüketimine bağlı olarak meydana gelen rahatsızlıklarda ferritin yüksekliğine sebep olan başlıca faktörler arasında yer almaktadır. Ferritin yüksekliği neden olur? Ferritin yüksekliğine sebep olan başlıca kalıtsal ve kronik hastalıklar; hipertiroid, tip 2 diyabet, lösemi ve hepatit C gibi hastalıklardır.

Ferritin Değeri Kaç Olursa Tehlikelidir?

Ferritin değeri, kadınlar ve erkeklerde farklı oranlara sahiptir. Aynı zamanda yaşa göre de değişen bu oranlar kadınlarda; 20-200 ml/ng, erkeklerde ise 20-500 ml/ng oranlarıdır. Bu oranların altında veya üstünde olan kişiler bu tehlike altındadır. Bundan dolayı zaman kaybetmeyen uygun tedaviye başlamaları önerilmektedir.

Ferritin Değeri Nasıl Normale Döner?

Ferritin değerini normale çevirmek için yapabileceğiniz en etkili çözüm yöntemi beslenme düzenini değiştirmek olarak söylenebilir. Bu anlamda hastaların uygulayacağı beslenme düzeninde, demir seviyesini yükselten yiyecekleri çok fazla tüketmemeleri gerekir. Aynı zamanda sadece demir seviyesini azaltan yiyecekleri değil, demir seviyesini yükseltecek olan yiyecekler ile beslenme rutinini düzenli hale getirmeleri gerekir. Beslenme düzeni ile demir oranını normale dönüştüremeyen kişiler, genetik ve kronik rahatsızlıklar nedeniyle bu problemi yaşıyor demektir. Demir yüksek çıkarsa ne olur? Diye düşünen hastaların doktor gözetiminde uygun bir tedaviye girmeleri gerekir.
 

demir yüksek çıkarsa ne olur ferritin testi demir oranı