Demokrasi Ülkesi Rusya'da Tasarı Kabul Edildi: Putin 2 Dönem Daha Başkanlığa Adaylığını Koyabilecek

TAKİP ET

Özgürlükler ülkesi Rusya'da Duma, Putin'in iki dönem daha başkanlığa adaylığını koyabilmesine olanak tanıyan yasa tasarısını kabul etti.

Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görev süresi dolduktan sonra iki dönem daha seçimlere girmesine imkan tanıyan yasa tasarısı Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'da kabul edildi.

1 Temmuz'da yapılan referandum sonucunda kabul edilen Rusya Anayasası'nda devlet başkanı adaylarında aranan şartlar yeniden düzenlenmişti. Düzenlenen yasaya göre, en az 35 yaşına girmiş ve en az 25 yıldır sürekli olarak Rusya'da yaşayan, yabancı vatandaşlığı bulunmayan Rusya vatandaşları devlet başkanlığına adaylığını koyabilecek fakat aynı kişi iki dönemden fazla devlet başkanı olamayacaktı.

Beklenen süreç işleyerek mevcut yasanın ilgili maddesinde yer alan 'üst üste' ifadesi nedeniyle farklı yorumlanan devlet başkanlığı görev süresine ilişkin, yeni anayasada daha net ve yoruma kapalı bir ifade kullanıldı.

Yeni yasada ilgili maddede "Rusya Federasyonu Devlet Başkanı, genel, eşit ve doğrudan seçme hakkına istinaden Rusya Federasyonu vatandaşları tarafından gizli oylamayla 6 yıllık süre için seçilir. Aynı kişi, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı görevinde iki dönemden fazla bulunamaz" ifadesi kullanıldı.

Fakat, yasanın Putin'in lehine olması açısından yeni kanun, referandumla kabul edilen Rusya Anayasası'ndaki düzenlemelerin yürürlüğe girdiği tarihten önce veya bu tarihte devlet başkanlığı görevinde bulunan kişinin yeniden aday olmasını engellemeyecek şekilde düzenlendi.

putin rusya devlet başkanı kanun yasa tasarı duma geçti kabul edildi özgürlükler ülkesi demokrasi şölen iki dönem adaylık koyabilecek olabilecek yeniden referandum