Demokrasi Yanlılarını Polis Tehdidi de Yıldırmadı! Binlerce Belaruslu Bir Kez Daha Meydanlarda

TAKİP ET

Belarusluların demokrasi arayışı 9 Ağustos'tan bu yana olduğu gibi bu hafta da sürdü. Polisin ateş açacağı yönündeki tehdide rağmen Minsk'te on binlerce protestocu sokağa döküldü.

Belarus'un başkenti Minsk'te binlerce demokrasi yanlısı, Diktatör Aleksandr Lukaşenko'yu protesto etmek ve istifa çağrısıyla yeniden meydanları doldurdu.

11. haftasına ulaşan ulusal protesto hareketi, hafta boyunca yetkililer tarafından polisin ateş açacağı yönünde yapılan tehditlere rağmen bu hafta da dinmedi. Belaruslular, yasaklandığı açıklanan kırmızı-beyaz bayraklarını dalgalandırarak Rus himayesindeki Diktatör'ü istifaya davet etti.

Eylem boyunca protestoları görmezden gelen ve barışçıl eylemleri küçümseyen devlet kontrolündeki medyada göndermede bulunularak "Pencereden dışarıya bak, televizyon izlemeyi bırak" sloganları atıldı.

Zırhlı araçlarla meydanlara çıkan yolların kapatılması ve erken saatlerde birçok gözaltı yapılmasına rağmen on binlerce protestocunun toplanması yine engellenememiş oldu.

9 Ağustos Seçimlerinin gerçek galibi olduğu düşünülen ve mevcut durumda Litvanya'da yaşamak zorunda kalan muhalif lider Svyatlana Tsikhanouskaya, Lukaşenko'ya 25 Ekim'e kadar süre vermiş; aksi takdirde büyük çapta ulusal bir grevle yüz yüze kalmakla tehdit etmişti.

Ardından Belarus Birinci İçişleri Bakan Yardımcısı Gennady Kazakeviç, bu hafta protesto gösterisi gerçekleştirmek isteyen olursa gerektiği takdirde 'özel teçhizat ve ölümcül silahlarla' müdahale edileceği uyarısında bulunmuştu.

Şu ana dek tazyikli su ve plastik mermilerle müdahale edilen protestoculara bundan sonra ateş açılması halinde ülke genelinde eylemlerin hızlı bir şekilde tırmanışa geçebileceği düşünülüyor.

belarus aleksandr lukaşenko 9 ağustos seçimleri demokrasi yanlıları minsk