Deniz Ekosistemini Tehdit Eden Yeni Bir Bela: İzmir'de Sargassum

TAKİP ET

İzmir'in Dikili İlçesi kıyılarında deniz ekosistemini hızla çökertebileceği söylenen Sargassum türü yosunlar görülmeye başladı.

Marmara Denizi'nde başlayan ve endişelere sebep olan müsilajın (deniz salyası) ardından şimdi de Sargassum tehdidi Türkiye'yi sardı. 

İzmir'in Dikili ilçesi kıyılarında görülen Sargassum (kahverengi alg) isimli deniz yosunlarıyla ilgili acil tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Biyolog Barbaros Çetin, “Deniz kıyılarımızdaki müsilaj istilasına ek olarak, acilen gerekli tedbirler alınmazsa Dikili sahillerindeki gibi yoğun olarak yeni yeni görmeye başladığımız Sargassum isimli kahverengi deniz yosununun yakın zamanlarda olumsuz etkileriyle karşılaşabiliriz. Biran önce kıyılarımızda Sargassum popülasyonunun miktarı tespit edilmesi, kıyıya vuranların yerel yönetimler tarafından toplanarak bertaraf edilmesi ve yöre halkının bilinçlendirilmesi önem arz ediyor” dedi.

Turistleri Ülkeden Kaçırabilir

Denizlerde tehlikeli olmayan ancak karada görüldüğünde çürük yumurta kokusuna benzer bir kokuyu etrafa yayan bu yosunların solunum problemlerine ve cilt döküntülerine kadar birçok soruna yol açtığını belirten Çetin, “2019 yılında Meksika’nın Karayip Denizi kıyılarındaki dünyaca ünlü plajları, çamur rengi yosunların istilasına uğradı. 621 mil kıyı etkilendi. Uzmanlar küresel iklim değişimi nedeniyle deniz suyunun ısınması ve deniz akıntılarının yön değiştirmesinin etkili olduğunu ifade etmişlerdi. Bozuk yumurta kokusu yayan yosunlar, turistlerin plajlardan uzak durmasına ve otel rezervasyonlarını iptal etmesine neden oldu” şeklinde konuştu. 

Kalp Çarpıntısı ve Baş Dönmesine Sebep Oluyor 

''Suda oldukça asidik olan hidrojen sülfür, yüzücüler için toksik olabiliyor. Deniz yosununa temas eden veya yakın olan kişiler kalp çarpıntısı, baş dönmesi ve baş ağrıları bildirmişler” diyen Prof. Dr. Biyolog Çetin konu hakkında tedbirler alınmazsa ciddi problemler yaşanabileceğine dikkat çekti. 

marmara denizi müsilaj deniz salyası sargassum izmir dikili barbaros çetin deniz