Deniz Salyası, Bu Defa Çanakkale'de Bir Akarsuya Bulaştı

TAKİP ET

Çanakkale'de şehrin ortasından geçen Sarıçay, deniz salyasına teslim oldu. Deniz salyası görenleri tedirgin ederken balık ve midyelere de zarar verdiği için deniz ürünlerinden geçimini sağlayanlara beklenmedik bir darbe vurdu.

Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı’nda yaklaşık 3,5 aydır görülen deniz salyası, etkisini sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta boyunca süren şiddetli poyraz sebebiyle Çanakkale sahillerindeki müsilaj (deniz salyası), Sarıçay’ın içine doldu. Balıkçı barınağı olarak da kullanılan çay içindeki teknelere zarar veren deniz salyası, su üzerinde oluşturduğu beyaz ve yapışkan tabakayla görenleri de tedirgin ediyor.

Çanakkale’de 50 yıldır balıkçılık yapan Hasan Tınmaz (66), meydana gelen deniz salyasının denizlerin kirletilmesinden kaynaklandığını söyledi.

Deniz salyasının balıklara büyük zarar verdiğini belirten 40 yıllık balıkçı Mahmut Serim (66) ise şöyle konuştu:

"Biz genellikle çaparayla ya da oltayla balıkçılık yaptığımız için misinalarımız kalınlaşıyor. Bu salya misinaya sarıyor ve üstünden de çıkmıyor ve üzeri bez gibi oluyor. Onun haricinde de çaparalarımız yani iğnelerimizin uçları doluyor. Balık gelmiyor, üzerine temizlediğimiz zaman birkaç balık geliyor ama ondan sonra yine kesiliyor. Yani balığa da çok büyük zararı var. Müsilaj dalga dalga, kademe kademe aşağı doğru uzanıyor. Biz tabii üzerindekini görüyoruz. Aşağı doğru damar damar ilerliyor."

Balık Fiyatlarını Etkiliyor, Midyelere de Zarar Veriyor

Deniz salyasının balık fiyatlarını etkilediğini ve denizin dibinde yaşayan midyeleri de öldürdüğünü söyleyen Serim, "Balık fiyatlarını tabii ki etkiliyor. Şu an balıklar, yumurtlama zamanında. Biz, çapara ya da oltayla balık yakaladığımız için bize izin veriyorlar ama çok alelade balık bulamıyoruz. Şimdi balığın yemi yok. Müsilaj midyeyi öldürmüş, perişan etmiş. Zaten piyasada da midye sıkıntısı çekiliyor. Herkes bir yerlerden midye bulmaya uğraşıyor, o da yok” diye konuştu.

Deniz salyası müsilaj Çanakkale Marmara Denizi Sarıçay Balıkçılık midye balık Çanakkale Boğazı İstanbul Boğazı nehirde deniz salyası