Deniz Zeyrek Uyardı: Muhalefet Liderleri Derhal Son Vermezse Kendini Gerçekleştirecek Kehanet

TAKİP ET

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, muhalefet liderlerinin derhal harekete geçmezse yaşanabilecek "kendini gerçekleştiren kehanet"i yazdı.

"Kendini gerçekleştiren kehanet" kavramına ilişkin Robert King Merton'ın "Olay veya koşulların yanlış değerlendirilmesinden kaynaklanan yeni davranışlar, yanlışın gerçekleşmesine neden olur" tanımını aktaran Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, muhalefet liderleri "yok öyle bir sorun" dese de CHP ve İYİ Parti'nin kurmaylarının birbirlerini hedef alan salvolarını hatırlattı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu'nun "Kılıçdaroğlu aday olmazsa masa dağılır" ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in danışmanı Fatih Demirkol'un "Son sözü Meral Akşener söyler" gibi açıklamalarını hatırlatan Zeyrek, şu ifadeleri kullandı:

"Kılıçdaroğlu Aday Olmak İstiyor"

"Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı olmak istiyor ve ittifak ortaklarının diğer adayların isimlerini ön plana çıkarmasından rahatsızlık duyuyor.

Meral Akşener ise (DEVA Partisi lideri Ali Babacan gibi) Kemal Bey'in adaylığına teoride sıcak bakıyor, ancak pratikte 'seçilebilir mi' endişesi taşıyor.

"Liderler Ortak Bir Söylem Bulmalı"

Liderler, anlaşılmaz mesajlarla takipçilerinin kafasını karıştırmak yerine, dışarıdan çok net görünen bu tabloyu yüz yüze konuşmalı ve durdukları noktayı birbirlerine net bir şekilde söylemeli, kendilerini bu girdaptan çıkaracak ortak bir söylem bulmalıdır.

Yapmazlarsa, muhalefet tabanında oluşmaya başlayan 'bunlar yine beceremeyecekler' cümlesiyle vücut bulan umutsuzluğu körüklerler."

Halbuki Millet İttifakı'nın Cumhur İttifakı'ndan çok daha avantajlı bir konumda olduğunu belirten Zeyrek, iktidarın parlamento çoğunluğunu kaybedeceğine kesin gözüyle baktığını ve bu nedenle tümüyle Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimini yeniden kazanmasına bel bağladıklarını yazdı.

 

"'Erdoğan'a Kesinlikle Oy Vermem' Diyenlerin Oranı Yüzde 50'nin Üzerinde"

"İktidar medyası Türkiye'nin jeostratejik konumundan kaynaklanan bir iki ufak, konjonktürel dış politika gelişmesinden yola çıkarak Erdoğan'ı 'her şeye rağmen güçlü lider' olarak göstermeye çalışıyor.

Ancak ülkedeki ekonomik koşullar, adalet, eğitim ve özgürlük ortamı o kadar kötüleşmiş ki 'Erdoğan'a kesinlikle oy vermem' diyenlerin oranı bütün anketlerde yüzde 50'nin üzerinde çıkıyor.

"Bu Sefer Gidecekler mi" Kuşkusu 

Mevcut koşullarda Erdoğan'ın ve iktidar partilerinin kaybedeceğini görmek için kâhin olmak gerekmiyor ama bu duruma rağmen muhalefet tabanında 'bu sefer gidecekler mi' kuşkuculuğu bir türlü bitmiyor.

Bunun nedeni tam da Merton'un başta da aktardığım 'Olay veya koşulların yanlış değerlendirilmesinden kaynaklanan yeni davranışlar, yanlışın gerçekleşmesine neden olur' cümlesinde vücut buluyor.

"O Yanlış Kehanet Kendisini Gerçekleştirebilir"

Muhalefet liderleri, (kendilerinin de açıkça gördüğü) yanlış değerlendirmelere ve bunlardan kaynaklanan davranışlara derhal son vermezse onların yanlışlarıyla ve seçmenlerin kuşkularıyla beslenen o yanlış kehanet kendisini gerçekleştirebilir."

Deniz Zeyrek'in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

deniz zeyrek muhalefet liderleri derhal son vermezse kendini gerçekleştirecek kehanet