Deprem Beklenen İstanbul'da Binalar Baştan Başa Çürük: Beşiktaş'ta Altı Katlı Bir Bina Tahliye Ediliyor

TAKİP ET

Beşiktaş'ta altı katlı bir binanın çökme ihtimaline karşı tahliye edildiği öğrenildi.

Beşiktaş ilçesi, Esenteğe Mahallesi Kardeşler Sokağı'nda bulunan altı katlı binada ikamet eden vatandaşların binadan çatırtılar geldiğini yetkililere haber vermesi üzerine binaya zabıta, itfaiye ve polis ekipleri gönderildi.

Çevrede güvenlik tedbiri alarak sokak girişlerine şerit çeken ekipler, binada tahliye için hazırlık başlattı.

Çökme riski olduğu tespit edilen altı katlı binayla birlikte çevredeki diğer binalarda meskun vatandaşların da önlem amacıyla tahliye edildiği, tahliye edilen yurttaşların evlerinden eşyalarını almasına izin verildiği bildirildi.

Geçtiğimiz hafta Zeytinburnu'nda da beş katlı bir bina çökmüş, binanın etrafındaki yapılar tahliye edilmek zorunda kalmıştı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu çöken binanın enkazında yaptığı incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, “Allah korusun, şu anda burada bambaşka bir manzara ile karşı karşıya kalabilirdik. İnsanlarımızın farkına varmasıyla, can kaybı olmadan süreci atlattık. İstanbul’un çare bulmak zorunda olduğumuz en kritik meselesi, bizim tespitlerimize göre, 200 bine yakın riskli yapının bir şekilde dönüştürülmesi. Ve bu, bir seferberlikle olur" demiş, İstanbulluların kentsel dönüşüm için inceleme yapmak üzere gelen belediye personelini binalara dahi sokmaktan çekindiğini ifade etmişti.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna ise binaların artık kendi kendine çökmekte olduğu İstanbul'daki tehlike için uyarılarda bulunmuş, "AFAD ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları da gösteriyor ki, 50 bin civarında bina yıkılma riski taşıyor. Demek ki İstanbul’da 7,5 büyüklüğündeki depremde 50 bine yakın bina aniden yıkılacak ve çok dahası ağır hasar alacak. İstanbul yapı stokunun envanterinin hızlıca tespit edilip taramaların yapılması gerekiyor. Bu binalar kamu eliyle boşaltılmalı, yerine yenileri yapılmalı. Vatandaş açlıkla mücadele ederken kalacak yer bulamıyor, bu nedenle dönüşümün kamu eliyle yapılması elzem” şeklinde konuşmuştu.

Deprem Beklenen İstanbul'da Binalar Baştan Başa Çürük Beşiktaş'ta Altı Katlı Bir Bina Tahliye Ediliyor