'Depreme Dayanıksız' Denilerek Yıkılmak İstenen Boğaz'a Sıfır Lisenin Yeniden İnşa Edilmesine İzin Verilmedi

TAKİP ET

İstanbul Valiliği'nin kararıyla depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılmasına karar verilen Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi'nin yeniden yapım masraflarını üstlenmek isteyen Korkmaz Yiğit'e izin verilmiyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yıkılmasına karar verilen İstanbul'daki 93 okuldan birisi de Beşiktaş ilçesi Arnavutköy Mahallesi'nde denize sıfır konumdaki Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi.

T24'ten Hazar Dost'un haberine göre KYAL, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı proje okullarından birisi ve Korkmaz Yiğit Eğitim Vakfı tarafından 26 yıldır destekleniyor. Okula adı da verilen vakfın kurucusu iş insanı Korkmaz Yiğit, yıkım için verilen kararın kendilerine bildirilmediğini, ancak yine de yıkım ve yeniden yapımı üstlenmek istediğini yetkililere bildirdi.

Ancak Korkmaz Yiğit'in yıkım ve inşa süreçlerini üstlenmek istemesi, Beşiktaş Kaymakamlığı tarafından reddedildi. Kaymakam, yıkımın ve yeniden yapımın kamu kaynaklarıyla yapılacağını belirterek "Bu saatten sonra orada okul da olmaz" dedi.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 2019 yılında Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesi'ne 'binanın depreme dayanıklı olmadığı' yönünde bir yazı gönderdiği ancak bu yazıya dayanak olan herhangi bir bilirkişi raporu yollanmadığı belirtildi.

Yıkımlara dayanak olan raporların neden açıklanmadığı sorulan bazı veliler, hem yıkım kararı verilen okulların hem de geçici olarak eğitimin devam edeceği diğer okulların deprem raporlarının açıklanması talebinde bulundular.

Depremzedelere yardım kampanyaları devam ederken Korkmaz Yiğit'in teklifinin reddedilmesi, vakıf yetkilileri, okul çalışanları, veliler ve öğrenciler tarafından çelişkili bulundu. Eski bir mezun da bu konuda, "Çocukların kumbaralarındaki birkaç yüz lira bile bağış olarak toplanırken bir okulun yıkılıp tekrar yapılması gibi yüklü bir maliyeti üstlenmek isteyen bir vakfa neden 'hayır' deniliyor?" şeklinde konuştu.

Arnavutköy korkmaz yiğit anadolu lisesi depreme dayanıksız korkmaz yiğit kyal beşiktaş kaymakamlığı