Depremzedeye İBAN Gönderip ''Parayı İade Et'' Dediler

TAKİP ET

Depremzede aileler tepki gösterince ikinci bir SMS yollayan AFAD "Mesajlar sehven gönderildi" açıklamasını yaptı.

İzmir'in Bayraklı ilçesi Manavkuyu Mahallesi’nde bulunan 2 bloktan oluşan Mustafa Bey Apartmanı, 30 Ekim 2020’de 119 kişinin ölümüne ve 1034 kişinin yaralanmasına neden olan depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında “Orta hasarlı” olarak tespit edildi. 31 daireye AFAD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından taşınma yardımları yapıldı. Depremzede konut sahiplerine 5 bin, kiracılara ise 2 bin 500 TL ödendi. İki bina tamamen boşaltıldı. Depremzedeler maddi ve manevi zorluklar yaşayarak yeni evlere taşındı. Ancak aradan geçen 3.5 ayın ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, binalarda yeniden inceleme yaptı ve bu kez “Az hasarlı/oturulabilir” raporu verdi. AFAD, yurttaşlara gönderdiği SMS mesajında IBAN numarası vererek ödenen nakdi yardımların iade edilmesini istedi.

AFAD'ın 5 aileye gönderdiği SMS'lerde, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca düzenlenmiş olan hasar tespit raporlarına göre orta hasarlı konutunuzdan dolayı tarafınıza nakdi yardım ödemesi yapılmıştır. Ancak itiraz hasar tespitleri sonucuna göre konutunuzun hasar durumu orta hasardan, az hasar/hasarsıza dönmüş olup, tarafınıza yapılan nakdi yardım ödemesinin İzmir Valiliği'nin Halk Bankası İBAN acil yardım hesabına iade edilerek makbuzun valiliğimize gönderilmesi hususunda gereğini rica ederim" ifadeleri yer aldı.

Yardım paralarının iadesi talebi, tepkiler üzerine geri çekildi. AFAD, yurttaşlara gönderdiği yeni SMS mesajında, iade talebinin “Sehven” yapıldığını savundu. AFAD, Mustafa Bey Apartmanı sakinlerine bu kez 15 Şubat'ta "Tarafınıza sehven gönderilen nakdi yardım ödemesinin iadesine ilişkin kısa mesajın dikkate alınmaması hususunda gereğini rica ederim" yazılı ikinci bir SMS yolladı. Vatandaşlardan nakdi yardım ödemesinin iadesine ilişkin mesajın dikkate alınmaması istendi. 

 

 

deprem izmir iban depremzede afad