NATO'nun 'Fahri' Avrupa Genişleme Başkanı: Gunther Fehlinger

TAKİP ET

Kendini NATO'nun genişlemesi için var olmayan bir derneğin başkanı ilan eden Gunther Fehlinger'i, NATO'da üst düzey yönetici zanneden birçok ünlü isim Fehlinger'in sosyal medya paylaşımlarına ilişkin 'analizler' yaptılar. Ayrıca birçok önde gelen gazete ve haber sitesi de Fehlinger'i ''Avrupa NATO Genişleme Komitesi Başkanı'' olarak lanse etti.

Gunther Fehlinger, Kosova, Ukrayna, Bosna, Avusturya, Moldova, İrlanda ve Gürcistan gibi NATO üyesi olmayan ülkeleri NATO'ya katılması için sosyal medya hesabından davet eden ve ''NATO Genişlemesi için Avrupa Komitesi'' ismini verdiği ancak var olmayan bir derneğinde sözde dernek başkanı.

Fehlinger, başkanı olduğunu iddia ettiği var olmayan dernek üzerinden NATO bünyesinde bulunmayan devletleri, NATO'ya katılmaya çağıran bir kişi. Fehlinger, daha önce sosyal medya hesabı üzerinden Ermenistan'ı NATO'ya katılmaya davet ettiği bir paylaşımı ile gündeme geldi ve tanındı.

Fehlinger, tanınmasına sebep olan bu paylaşım ile Türkiye'de belli makamlarda görev almış birçok kişinin tepkisi ve paylaşım üzerinden 'analiz' üretmesi ile karşılaştı.

NATO'da Üst Düzey Yönetici Zannettiler

Gunther Fehlinger, açıkça NATO'da hiçbir görevi bulunmayan ve sadece NATO'nun genişlemesi için 'kendince' çaba sarf eden ve sosyal medya paylaşımları ile üye olmayan devletleri NATO'ya katılmaya davet eden bir kişi.

Ancak Türkiye'de, Fehlinger'in paylaşımları üzerinden tepki gösterip analiz üreten birçok isim ve hesap Fehlinger'i ''Avrupa NATO Genişleme Komitesi Başkanı'' zannederek tepkilerini bu makam üzerinden göstererek yine analizlerini bu makam üzerinden yaptılar.

Ayrıca NATO'da herhangi bir görevi bulunmayan Fehlinger'i, Türkiye'deki birçok önde gelen gazete de  ''Avrupa NATO Genişleme Komitesi Başkanı'' olarak lanse etti.

Cem Gürdeniz

Emeki Tümamiral Cem Gürdeniz de Gunther Fehlinger'i ''Avrupa NATO Genişleme Komitesi Başkanı''  zannederek Fehlinger'in çağrıları üzerinden analiz yapan isimler arasında yer alıyor. 

Emekli Tümamiral Gürdeniz, ''Farkında mısınız? NATO, ABD jeopolitiğinin bir aracı olarak etrafımızdaki ateşi her alanda büyütmeye kararlı'' şeklinde Fehlinger'in paylaşımı üzerinden 'analiz' ürettikten sonra Fehlinger'in NATO'da bir görevi olmadığını anlayarak bu paylaşımını sildi.

Ali Özgündüz

Eski CHP 24. dönem milletvekili olan Ali Özgündüz'de Fehlinger'i, ''Avrupa NATO Genişleme Komitesi Başkanı'' sanarak hem NATO'ya hem Fehlinger'e tepki gösterip analiz yapanlar arasında yer alıyor. 

Eski vekil Özgündüz Fehlinger'in, bu çağrısı ile ABD'nin, İngiltere'nin ve Fransa'nın, Ermenistan'ı bir sopa olarak kullanmak istediği 'analizini' yaparken aynı zamanda bu sefer işlerinin zor olduğunu ifade ediyor.

 

Ancak Özgündüz, Gürdeniz'in aksine sosyal medya üzerinden paylaşmış olduğu bu analizini kaldırmıyor.

Conflict 

Eski adı ile Twitter olan sosyal medya platformu X'de bulunan haber hesabı Conflict'de Fehlinger'in, ''Avrupa NATO Genişleme Komitesi Başkanı'' zannederek aynı yanılgıya düşenler arasında yer alıyor.

Conflict, Fehlinger'in, Ermenistan'ı NATO'ya davet ettiği paylaşımını alıntılayarak ''Avrupa NATO Genişleme Komitesi Başkanı Gunther Fehlinger, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'a NATO'ya katılma çağrısında bulundu.'' başlığı ile haber olarak servis ediyor.

 

Fehlinger'i ''Avrupa NATO Genişleme Komitesi Başkanı'' Olarak Lanse Eden Gazetelerden Bazıları

Kişilerin yanı sıra Türkiye'de önde gelen birçok gazete de olmayan bir derneğin başkanı olan, Brezilya ve Hindistan'ın bölünmesi gibi fikriler ortaya atan 'NATO Gönüllüsü' Fehlinger'i, ''Avrupa NATO Genişleme Komitesi Başkanı'' olarak lanse ettiler. 

Aydınlık

Cumhuriyet

 

Milliyet

Anadolu Ajansı

Star

 

Yeniçağ

Sputnik

NATO'nun 'Fahri' Avrupa Genişleme Komistesi Başkanı 

Gunther Felhinger, Ermenistan'ı davetiyle birlikte gündem olduktan sonra birçok kişi ve kurumun, eleştirilerinde, haberlerinde ve analizlerinde kendisini ''Avrupa NATO Genişleme Komitesi Başkanı'' olarak lanse etti.

NATO için hiçbir görevi olmadan gönüllü çalışan Felhinger, bu etkileşimlerden sonra ise NATO'da gıyaben makam sahibi oldu. 

Vikipedi

Gunther Fehlinger, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kendisi için açılan Vikipedi'de oluşturulan içeriği paylaştı. Fehlinger, aynı zamanda İngilizce olarak yayınlanan içeriğin Arnavutça ve Sırpça olarakta yayınlanmasını talep etti.

 

I am grateful for @Wikipedia page https://t.co/x4zvEn1otb
I understand it might be deleted for lack of notability…
Can you maybe link my Albania

Gunther Fehlinger NATO AB Avrupa Birliği cem gürdeniz Cumhuriyet Milliyet Aydınlık Sputnik Ali Özgündüz