Devlet Kurumları Bilgi Edinme Başvurularına Cevap Vermiyor

TAKİP ET

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, vatandaşın anayasal hakkı olan bilgi edinme başvurularına cevap vermeyen kamu kurumlarını Kamu Denetçiliği Kurumu'na şikâyet etti.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, 15 ay boyunca verdiği 105 bilgi edinme başvurusundan 62'sinin cevapsız bırakıldığını açıkladı.

Hakverdi'nin Kamu Denetçiliği Kurumu'na şikayet ettiği, bilgi edinme başvurularına cevap vermeyen bu kurumlar içerisinde Cumhurbaşkanlığı, Adalet Bakanlığı, Türk Kızılay Genel Müdürlüğü, Halkbank Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı gibi 28 kurum ve kuruluş bulunuyor.

"Çalışmalarımızda kullanmak ve kamuoyunu bilgilendirmek üzere ilgili kurumlardan ve bakanlıklardan 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 4-5-11 ve 12. Maddeleri ile Anayasanın 74. Maddesi uyarınca, gerekli bilgileri talep ettik. Sadece 15 ayda toplamda 105 farklı konuda, ilgili kurumlardan bilgi talep etmemize rağmen; 51 tanesine yasal süre içerisinde ve sonrasında hiçbir şekilde cevap verilmedi. 9 tanesine ticari sır denildi, 1 tanesine bilgi ektedir denildi; fakat ek gönderilmedi ve 1 tanesine de cevap verilemeyeceği şeklinde dönüş yapıldı" şeklinde konuşan CHP Milletvekili Hakverdi, “Yasal süre olan 15 gün içerisinde bilgi edinmelere kanunen cevap verilmesi gerekirken, kurumların gayri ciddi bir şekilde tarafımıza bilgiyi iletmemeleri, hukuk tanımamaları; devlete olan güveni sarsmakta ve kurumların şeffaflıktan uzaklaştığını gözler önüne sermektedir" ifadelerini kullandı.

Vatandaşın anayasal hakkı olan bilgi edinme hakkına yanıt vermeyen iktidarı eleştiren Hakverdi, "Görülen o ki; iktidar, vatandaşa hesap verebilme durumundan çoktan uzaklaşmış. Cumhurbaşkanlığı ve tüm Bakanlıklar, milletvekillerinin kanuni hakkı olan soru önergelerine dahi cevap vermemektedir. Sadece son 1 yılda yaklaşık 7 bin soru önergesi ve on binlerce soru yanıtsız bırakıldı. Denetlenme mekanizmasını saf dışı bırakarak, kurdukları saltanatları sağlamlaştıracaklarını, yapılan haksızlıkların faturasının kesilemeyeceğini sanıyorlar. Kurdukları bu düzen onların sonunu getirecek" dedi.

Devlet Kurumları Bilgi Edinme Başvurularına Cevap Vermiyor