Devletin Elektrik Şirketlerine Yapacağı Yardımın 'Faturasını' Halk Ödeyecek

TAKİP ET

Elektrik şirketlerine salgın kapsamında yapılacak yaklaşık 3 milyar lira yardım, elektrik faturalarına yansıtılacak.

Elektrik şirketlerine Çin virüsü salgını döneminde yaşadıkları zorluklar göz önüne alınarak yapılacak yaklaşık 3 milyar lira yardım, elektrik faturalarına yansıtılacak.

Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği Değişiklik Taslağı'na göre; "yap-işlet" santralleri ile 13 yıldan uzun süredir faaliyet gösteren ithal kömür ve doğalgaz kullanan santraller 1 Temmuz 2021'den itibaren yardım mekanizmasına eklenecek.

Söz konusu şirketlere ödenecek salgın yardımı parası, sistem işletmecisi olan kamu kurumu Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin (TEİAŞ) gelir tavanına dahil edilecek. Daha önce, gelir tavanındaki harcamalar, iletim sistemi kullanım bedeli olarak faturalarda gösteriliyordu ancak halkın tepki göstermemesi adına dağıtım giderlerinin içerisine dağıtıldığı için artık faturalarda yer almıyor.

Bundan dolayı, şirketlere aktarılacak paralar, faturanın içerisine yedirilecek 'gizli zamla' halka yansıtılacak.

Taslağın gerekçesi ise salgın dönemi ve ekonomik daralma nedeniyle elektrik tüketiminin azaldığı, elektrik üretim fiyatlarının düştüğü, bu sebeple de santrallerin zor durumda kalması olarak kaydedildi.

 

elektrik fatuaları yansıtılacak halka faturalar elektrik iletim anonim şirketi teiaş gizli zam zam taslak elektrik piyasası kapasite mekanizması yönetmeliği değişiklik taslağı yap işlet santraller salgın pandemi