'Devletler Teşkilatı' İle Devletsiz Türkler Öksüz Bırakıldı

TAKİP ET

Türk Konseyi 8. Zirvesi'nde yaşananların yankıları sürüyor.

Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türk Konseyi 8. Zirvesi'nde alınan kararlar eleştirilere neden oldu. Öncelikle ismi birçok skandala karışmış bir isim olan Binali Yıldırım'ın Konsey'e "Türkiye'nin Aksakallısı" olarak atanması, sonra Azerbaycan diktatörü İlham Aliyev'e İngiliz dilinde yazılı Türk Dünyası Ali Nişanı'nın takılması eleştirilere neden oldu.

Ancak Zirve'de alınan kararlar içerisinde en dikkat çekici olanı, Türk Konseyi'nin adının Türk Devletler Teşkilatı olarak değiştirilmesi oldu.

Devletsiz Türkler Öksüz Bırakıldı

Vaziyet'te buna ilişkin bir yazı kaleme alan İYİ Parti yöneticisi Emir Abbas Gürbüz, "Türk Konseyi adının Türk Devletler Teşkilatı olarak değişmesinin arkasında bir mana arandı ve müspet bir gelişme gibi anlatılmaya çalışıldı. Ancak sınırları aşan konsey ifadesi bir kenara atılarak 'devletler teşkilatı' ile aslen örgütün sınırları çizildi ve devletsiz Türkler öksüz bırakıldı" ifadelerini kullandı.

"Binali Yıldırım’ın 'aksaçlı' olarak atandığı Türk Devletler Teşkilatı üyesi devletlerin mevcut durumuna bakarsak ne kadar Türklük bilinç ve şuuruyla bir Turan teşkil olduğu görülecektir" diyen Gürbüz, yazısında "Türk Devletlerini yöneten devlet başkanlarını 'diktatör' olarak tanımlayanlara 'Amerikancı' diye saldıranlara laf anlatma gibi bir derdimiz olmamakla beraber okuyucuların asıl Amerikancıların kim olduğunu da böylece göreceğini umuyoruz" ifadelerine yer verdi.

Kerkük İçin, Doğu Türkistan İçin, Batı Trakya İçin Girişimde Bulunmayan Türk Devletler Teşkilatı'nın Kime Ne Faydası Var?

Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Azerbaycan gibi soydaş ülkelerde Türk milliyetçilerinin uğradığı kötü muameleleri aktaran Gürbüz, "Türk Devletler Teşkilatı’nın devletsiz Türklere sahip çıkma iddiası yoksa buna Turan diyebilir miyiz? Kerkük için, Doğu Türkistan için, Kırım için, Batı Trakya için ortak bir tavır bile benimseyemeyen, komşu ülkelerde yaşayan Türklerin asgari yaşam şartları ve kültürel hakları için bir girişimde bulunmayan Türk Devletler Teşkilatı’nın kime ne faydası var?" diye sordu.

"Avrupa Birliği benzeri ortak hukuk, ortak eğitim sistemi, ortak kültür, ortak dil, ortak parlamento ve benzer uluslar üstü kurumlar inşa edilmeden, devletleri değil de halkları yaklaştırmayı amaçlamadan Turan olmaz" diyen Gürbüz, "Hür bir tartışma ortamı tesis edilmeden, Türkistan ülkelerinde Türk Milliyetçilerine serbestlik tanınmadan Türk Devletler Teşkilatı ancak Turan illüzyonuyla kitleleri uyutmaya, dış politikada da başkalarının payandası olmaya hizmet eder" ifadelerini kullandı.

Emir Abbas Gürbüz'ün Vaziyet'te "Türk Konseyi Nereye Gitti?" başlığıyla yayımlanan yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Devletler Teşkilatı İle Devletsiz Türkler Öksüz Bırakıldı Kerkük İçin Doğu Türkistan İçin Batı Trakya İçin Girişimde Bulunmayan Türk Devletler Teşkilatı'nın Kime Ne Faydası Var?