Didim Devlet Hastanesi'nde ''Tecavüze Uğramış Hasta'' Skandalı

TAKİP ET

Didim Devlet Hastanesi bekleme triyajında sarı alana 'tecavüze uğramış hastalar' ibaresi eklendi.

Didim Devlet Hastanesi Acil Servis’te hastaları kategorilere ayıran triyajda, “Tecavüze Uğramış Hasta” ibaresinin yer aldığı ortaya çıktı. 

Kırmızı, Sarı ve Yeşil olarak ayrılan alanda stabil olmayan durumdaki hastalara yer verilen sarı alana eklenen “Tecavüze Uğramış Hasta” ibaresi tecavüze uğramış insanları 'hasta'  olarak nitelendirmesiyle tepki çekti. 

Solunum sıkıntısı, karın ağrısı ve şiddetli bağ ağrısı gibi vakaların geldiği alana eklenen ibareye tepki gösteren İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyesi Avukat Arzu Aydoğan, ‘’Söz konusu triyaj çizelgesinde yazan 'tecavüze uğramış hasta' ibaresi kabul edilemez. Bir defa bu bir hastalık değildir. İkinci olarak 'tecavüze uğramış olmak' halini bu şekilde olağanlaştırmak ve hastalıkmış gibi failden bağımsızlaştırmak bizi şiddetle mücadelede iyi bir yere taşımaz.

Triyaj tablosunun tamamına bakıldığında başka hiçbir adli ifade kullanılmazken, söz konusu cinsel suç olduğunda adli tanımı bile doğru olmayan özensiz ifadelere yer verilebiliyor. Bu konuda ne kadar hassasiyet çağrısı yapılırsa yapılsın, bütünlüklü bir bakış açısı geliştirilmediği müddetçe maalesef kendimizi aynı noktada buluyoruz’’ dedi.

Travmalar Herkese Duyuruluyor 

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü de, "Tecavüz hastalık değildir, kadın-erkek eşitsizliğinin erkek lehine kullanıldığı cinsel şiddettir. Kadın bedeni üzerinde söz sahibi olduğu düşüncesinin bir yansımasıdır. Adliyelerde duruşma saatini gösteren listelerde de açık açık yazılır 'Tecavüz Duruşması' diye. Travmaları herkese duyurarak mağdurun ikincil mağduriyetini yaşamasına sebep olan bu tür kurumsal işlemler ne yazık hala hükmünü sürdürüyor. Hep dediğimiz sosyal hizmet anlayışı ve farkındalığını değişip dönüştüren zihniyet dönüşümünü yaşayamıyoruz. İstanbul Sözleşmesi tam da bu dönüşümü sağlamaya yönelik bir belgeydi’’ diyerek İstanbul Sözleşmesi'nin gerekliliğine dikkat çekti.

İnsan Haklarında Geriye Gidiliyor

İnsan haklarının giderek gelişmesi yerine hafızalardan silinmeye çalıştığını belirten Güllü, "Ben bu ülkede kadınların insan hakları ve genel evrensel insan hakları konusunda herhangi bir adımın atılmayacağına, atılmışlarında bu ülkenin tarihinden silinme gayretlerinin artık resmen bir hareket olarak karşımızda durduğuna inanıyorum. Her şeyi kökten silip kazanılmış kadınların insan haklarından geriye adım atmak Cumhuriyet ile hesaplaşmanın görüntülü yansımasıdır. Mış gibi yaparak bugüne getirdikleri eylem planlarından ve mevzuatlardan geri adımla koşarcasına dönüş yapıyoruz. Devlet yönetim şekli ile övündüğümüz anlayışımızı çadır devleti modeline dönüştürme gayretlerine tanıklık ediyoruz" şeklinde konuştu.

didim devlet hastanesi tecavüze uğramış hasta triyaj sarı alan