Dikkat Çeken İddia! Cumhur İttifakı Parlamenter Sisteme mi Dönüyor

TAKİP ET

T24 yazarı Fikret Bila, köşeyazısında Cumhur İttifakı'nın krizden çıkış arayışlarıyla ilgili kulis bilgilerine yer verdi.

Fikret Bila, yazısında Saray İttifakı'nın önümüzdeki seçimleri kazanmanın ve iktidiarda kalabilmenin yollarını aradığı belirtti. Bu yollar arasında parlamenter sisteme donüş ve birkaç seçenek yer alıyor. 

Cumhur İttifakı'nın seçimleri kazanabilmek için seçim ve siyasi partiler yasalarını değiştirmek amacıyla çalışmalar yaptığını dile getiren Bila, seçim sisteminin değiştirilmesinin de konuşulanlardan biri olduğunu söyledi. Dar bölge ve daraltılmış bölge sistemleri, MHP açısından sorun yarattığı için kullanılamıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili de yüzde 50+1 sisteminin değiştirilmesi gündemde. Bu sistem yerine tek turda seçim ile %40'a ulaşanın seçilmesi veya doğrudan en fazla oy alan adayın seçilmesi konuşuluyor. 

CHP kulisleri ise iktidarın parlamenter sisteme dönüş seçeneğini bir kenarda tuttuklarını konuşuyor. Bunun nedeni olarak ise Akşener'in "parlamenter sisteme dönüş şartıyla konuşabiliriz" ifadeleri dayanak gösteriliyor. Parlamenter sisteme geçiş ile ilgili CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na da soru yönelttiği belirten Bila, Kılıçdaroğlu'nun cevaben "Türkiye ağır bir krizde. Devlet yönetiminde en önemli sorun güvensizlik ve şeffaflığın olmayışı. Devlete güven yok ve devlet şeffaf yöneltilmiyor. Bu krizden çıkış için bir yol bulmak her siyasi partinin sorumluluğudur. Bizim İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi'nin ilk maddesinde çıkış yolu yazıyor. O da, güçlü bir parlamenter sisteme geçmek, onun içinde geniş bir toplumsal mutabakatla, vesayetten uzak, darbe hukukundan arınmış, gücünü milletten alan bir anayasa yapmaktır" dediğini belirtti. 

kulis cumhur ittifakı çıkış yolu parlamenter sistem iddia fikret bila