Diktatör Kerimov'un Kızının Hesabındaki Milyonlar Özbek Halkına İade Ediliyor

TAKİP ET

Özbekistan'ın eski diktatörü İslam Kerimov'un kızı Gulnara Kerimova'nın 131 milyon dolarlık mal varlığının İsviçre makamları tarafından Özbek halkına iade edilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Eski Özbekistan diktatörü İslam Kerimov'un kızı Gulnara Kerimova hakkındaki ceza davaları kapsamında el konulan 131 milyon dolarlık mal varlığının Özbek halkına iadesi konusunda İsviçre ve Özbekistan makamları anlaşmaya vardı.

Özbekistan Adalet Bakanlığı tarafından 16 Ağustos'ta yapılan açıklamada Adalet Bakanı Ruslanbek Davletov ve İsviçre Cumhurbaşkanı Ignazio Cassis'in el konulan paranın Özbekistan'ın sürdürülebilir kalkınması için bir Birleşmiş Milletler fonuna konulması konusunda Bern'de bir anlaşmaya vardıkları duyuruldu.

Para Özbek Halkının Yararına Kullanılacak

Anlaşmanın imza töreninde açıklama yapan Cassis, "Bu fon, iade edilen varlıkların Özbekistan halkının yararına kullanılmasına imkan tanıyacak" diye konuştu. Zimmete para geçirme ve komplo suçlamalarıyla Özbekistan'da yargılanan ve hapse atılan Kerimova hakkındaki yargılamayla bağlantılı olarak 2012 yılında yaklaşık 800 milyon İsviçre Frangı (842 milyon dolar) dondurulmuştu. Kerimova'nın "suç işleyerek kazandığı" bu paranın Özbek halkına iadesi konusunda İsviçre, ABD, Rusya ve Fransa ile Özbek makamlarının görüştüğü açıklanmıştı.

Bu paranın Özbekistan halkı yararına kullanılması için Birleşmiş Milletler üzerinden çok taraflı bir güven fonunun oluşturulması konusunda anlaşmaya varıldı. 

Baba-Kız Özbek Halkını Soydular

Kerimova'nın 2017 yılında hapse atılmasının ardından Taşkent yönetimi muhtelif ülkelerden toplamda 1 milyar doların üzerinde bir servetin iadesini talep etti. Geçmişte diktatör babası Kerimov'un halefi olarak görülen Kerimova, babasının 2016 yılında ölümünün ardından 2017 yılında 10 yıl hapse mahkum edildi. Bu ceza 5 yıl ev hapsine çevrildiyse de bir süre sonra ev hapsi şartlarını ihlal ettiği için Mart 2019'da tekrar tutuklandı.

Şubat 2020'de mevcut Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev'e mektup yazan Kerimova, cezasının ev hapsine çevrilmesi karşılığında devlet hazinesine 686 milyon dolar vermeyi teklif etti. Ancak bir ay sonra Kerimova hakkında haraç, kara para aklama ve diğer suçlardan 13 yıl hapis cezası daha verildi.

diktatör kerimov islam kerimov gulnara kerimova kızının hesabındaki milyonlar özbek halkına iade ediliyor baba kız soydular özbekistan şevket mirziyoyev