Diktatör Lukaşenko'dan Belarus'a Yaptırım Uygulayanlara Misilleme

TAKİP ET

Belarus Diktatörü Aleksandr Lukaşenko, ülkesine yaptırım uygulayan yabancı şahıs ve firmalara yönelik yaptırım kararlarını içeren kararı imzaladı.

Belarus Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Lukaşenko’nun ulusal çıkarların korunması ve güvenliğin sağlanması amacıyla imzaladığı kararla birlikte Belarus'a yaptırım uygulayan şahıs ve firmalara misilleme yoluyla yaptırım uygulandı. 

AA'nın aktardığına göre söz konusu kararda, yaptırıma tâbi tutulacak yabancı şahıs ve firmaların isimlerinin yer aldığı bir liste yer almadı.

Belarus'ta 9 Ağustos 2020'de yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini şu anki Diktatör Aleksandr Lukaşenko şaibeli bir biçimde kazanmış ve bu şaibenin ardından seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla diktatöre karşı protesto gösterileri başlatılmıştı.

Seçime hile karıştırıldığı gerekçesiyle Lukaşenko'nun meşruiyetinin bulunmadığını savunan ve seçimin sonucunu tanımayan Avrupa Birliği (AB), sonucu protesto eden göstericilere şiddet ve muhalefete baskı uygulandığı gerekçesiyle Diktatör Lukaşenko’nun da aralarında bulunduğu bazı Belaruslu üst düzey yetkililere ve firmalara karşı yaptırım kararları almıştı.

AB'nin yaptırımları; seyahat yasağı, varlıkların dondurulması ve AB vatandaşları ile şirketlerinin bu kişilere ve firmalara mali ilişkisinin yasaklanmasını içeriyor.

Belarus Lukaşenko Protestolar Protestocular Aleksandr Lukaşenko Belarus hileli seçimler Diktatör Lukaşenko AB yaptırımları Belarus yaptırım