Diktatör Tokayev: Öldürmek İçin Ateş Açma Emri Verdim

TAKİP ET

Kazakistan diktatörü Kasım Cömert Tokayev, protestolara ilişkin açıklama yaptı.

Bu sabah erken saatlerde Akorda'da terörle mücadele merkezinde bir toplantı gerçekleştiren Kasım Cömert Tokayev, "Ülkenin hemen hemen tüm bölgelerinde anayasal düzen yeniden tesis edildi. Akimler (yerel yöneticiler) durumu takip ediyor" dedi.

"Ancak teröristler halen silah kullanmaya ve sivillere zarar vermeye devam ediyor" diyen Tokayev, protestocular tamamıyla yok edilene kadar "terörle mücadeleye" devam edeceklerini söyledi. 

Kazakistan diktatörü Kasım Cömert Tokayev Rus dilinde yaptığı açıklamasında "Uyarı olmaksızın öldürmek için ateş açma emri verdim" ifadelerini kullandı.

Tokayev ayrıca ülkede günlerdir kesilmiş vaziyette olan internet erişiminin belirli bölgelerde ve belirli saatlerde geri açılacağını söyledi.

Protestolarla birlikte Tokayev dahil tüm devlet yetkililerinin sosyal medya hesapları ve resmi siteleri sessizliğe bürünmüştü. Cumhurbaşkanlığının resmi sitesi geri açıldı. 

Almatı Akimliği Kazak protestocular tarafından ele geçirilerek ateşe verilmiş ve kısa bir süre önce ise Tokayev yönetimi Akimlik binasının geri alındığını açıklamıştı. Ancak Almatı'dan gelen son bilgilere göre Akimlik binasındaki yangını kimse söndürmedi. Mangistav Akimliği binası ise kapalı durumda ve kimsenin giriş çıkışına izin verilmiyor. Protestocuların girdiği ve yağmalanan binaların çoğunda kolluk kuvvetleri bulunmuyor.

Tokayev sivil halkı terörist olarak nitelese de Almatı'da halk "Biz terörist değiliz, sıradan insanlarız" şeklinde bir pankart asmıştı. Kazakistanlı gazeteci Nazgul Kenzhetay da olayların spontan geliştiğini ve protestocuların siviller olduğunu söylemişti.

Kazakistan'da Bir Pankart: Biz Terörist Değiliz, Sıradan İnsanlarız

kazakistan almatı protesto Kasım Cömert Tokayev