Diktatör Tokayev: Ruslar Gelmeseydi Almatı'yı ve Tüm Ülkeyi Kaybederdik

TAKİP ET

Kazakistan diktatörü Kasım Cömert Tokayev, Rus askerlerinin ülkeden 10 gün içinde ayrılacaklarını iddia etti.

Kazakistan'da 2 Ocak-3 Ocak gecesi Janaözen'de (Yeniözen) başlayan protestolar tüm yurt sathına yayılmış ve sonunda diktatör Tokayev ülkeye Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nü (KGAÖ) yani Rus ordusunu çağırmıştı.

Rus ordusunun Kazakistan'a girişiyle birlikte diktatör Tokayev uyarı yapılmaksızın ateş açma emrini verdiğini açıklamıştı.

Protestocu sivilleri "terörist" olarak niteleyen Tokayev, Kazakistan'a karşı bir terör savaşı başlatıldığını iddia etti. 

Milat Gazetesi'nin haberine göre KGAÖ'nün ülkeye gelişine ilişkin konuşan Tokayev, "Kazakistan, yasal olarak KGAÖ ortaklarından barış gücünü gönderme talebinde bulundu. Bu karar verildiği sırada Almatı üzerindeki kontrolümüzü tamamen kaybetmek üzereydik. Almatı'yı kaybetmiş olsaydık, başkenti ve ardından tüm ülkeyi kaybederdik" dedi.

Ayrıca Kazakistanlı gazeteci Nazgul Kenzhetay, Tokayev'in "KGAÖ Barış Gücü iki gün sonra aşamalı şekilde Kazakistan'dan çıkmaya başlayacak, çekilme süreci en fazla 10 gün olacak" dediğini aktardı.

Ayrıca hükümetin istifasıyla birlikte Başbakanlık görevine vekalet etmeye başlayan Başbakan Yardıımcısı Alihan İsmailov, diktatör Tokayev tarafından Başbakanlık görevine aslen getirildi.

kasım cömert tokayev rusya rus kazakistan kgaö ordusu