Diktatör Tokayev, 'Zam Yaptığı İçin' Gaz Tesisi Müdürünü Tutuklattı

TAKİP ET

Kazakistan'da diktatör Tokayev, kendi yaptığı gaz zammı nedeniyle gaz işletme tesisinin müdürünü gözaltına aldı.

Diktatör Kasım Cömert Tokayev rejiminin gaz fiyatlarında yaptığı kayıtsız zamlara ve kentsel ve bölgesel yönetimlerin (akimlikler) halk tarafından seçilmemesine karşı ayağa kalkan Kazakistan'da, ülke çapında gösteriler düzenleniyor.

Kazakistan'da Protesto: Tokayev Yönetimi İnterneti Kesti


Mangistav bölgesinin Janaozen (Yeniözen) kentinde başlayarak Çimkent, Aktöbe, Aktau, Almatı gibi birçok şehre ve tüm ülkeye yayılan protestolar nedeniyle diktatör Tokayev ülkedeki interneti kesmiş, bölgeye ek birlikler sevk etmişti.

Sonrasında ise protestocuların vazgeçmemesi üzerine hükümet geri adım atarak gaz fiyatlarını düşürme kararı almıştı.

Kazakistan'da Ülke Çapında Protestolar: Çimkent, Astana ve Çimkent'te Polis Müdahalesi


Protestocuların direnişinin devamı ile birlikte hükümet istifasını diktatör Tokayev'e sundu.

Birçok gözaltı (hükümete göre 200) yapılırken 100'e yakın polis yaralandı. Polis ise göstericilere plastik mermi, ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Ne kadar protestocunun yaralandığı bilinmiyor. 

Son olarak ise Tokayev yönetiminin, protestoların başladığı Janaozen'de (Yeniözen)gaz işletme tesisi müdürünü ve gaz e-ticaret platformu başkanını "zam yaptıkları gerekçesiyle" tutuklattı.

Çin ve Rusya'nın Güdümünde Bir Diktatör: Tokayev 

Kazakistan halkı, ülkenin Sovyetlerden bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana "hürriyete" ilk kez bu kadar yakın. Sovyetler Birliği'nin Çin'deki büyükelçiliği anlamına gelen I. Sekreteri olarak görev yapan Kasım Cömert Tokayev diktası, Kırım meselesinde Rusya'dan, Doğu Türkistan meselesinde ise Çin'den yana tavır alıyor.

Birleşmiş Milletler'de yapılan Kırım oylamalarında Rusya lehine oy kullanan Tokayev diktası, Doğu Türkistan'da toplama kampına atılarak soykırıma uğrayan Kazak ve Uygur soydaşlar için ise "Onlar Çin vatandaşı" demişti.

kazakistan protesto gaz Kasım Cömert Tokayev diktatör