Diktatör Xi, Çin Tarihini Yeniden Yazıyor

TAKİP ET

Çin Komünist Partisi lideri ve Çin diktatörü Xi Jinping, ülkenin geleceğini yönlendirmek için tarihini yeniden yazıyor.

Serbestiyet'ten Deniz Karakullukçu'nun Chris Buckley imzasıyla New York Times'da yayımlanan makaleden çevirisine göre, Çin diktatörü Xi Jinpin yönetimi Çin tarihini yeniden yazıyor.

Çin Komünist Partisi'nin 531 sayfalık resmi tarih anlatısının dörtte birinden çoğunun diktatör Xi Jinping'in 9 yıllık iktidarına ayrıldığı belirtiliyor.

"Yakın tarihte hiçbir Çinli lider, ülkenin tarihine ve kendisinin bu tarih içindeki konumuna Xi'den daha fazla odaklanmamıştı" denilen makalede, "İktidarında çok kritik bir dönemece giren Xi için geçmişle meşgul olmak, artık siyasi ajandasının tam merkezinde yer alıyor. Yakında Pekin’de toplanacak ÇKP Merkez Komitesi, ÇKP’nin 100 yıllık tarihini resmi olarak yeniden değerlendiren bir 'karar' yayımlayacak. Kararın, Xi'nin Mao Zedong’un ve Deng Xiaoping’in yanında partinin çığır açan liderleri arasında gösterilen statüsünü bir kez daha pekiştirmesi bekleniyor" denildi.

"Merkez Komite’nin kararı (ki bu devlet yetkilileri için pratikte kutsal sayılan bir metindir) her ne kadar görünürde tarihi meselelerle ilgili olsa da, gelecek on yıllar boyunca Çin siyasetini ve toplumunu şekillendirecek" denilen makalede, "Partinin geçmişine ilişkin bir mihenk taşı olma niteliği taşıyan ve daha önce benzerini yalnızca iki defa gördüğümüz bu belge, kuşkusuz ki ülke çapında gerçekleşecek yoğun bir beyin yıkama kampanyasının da odak noktasını oluşturacak. Yetkililerin Çin’in modern tarihini ders kitaplarında, filmlerde, televizyon programlarında ve sınıflarda nasıl yansıtacağını da belirleyecek olan belge aynı zamanda komünist davayla ve onun “şehitleri”yle alay eden, hatta bunları sorgulayan herkese karşı daha da ağırlaştırılmış yasalar uygulayacak olan denetçileri ve polis memurlarını da cesaretlendirmiş olacak. Son olarak, ÇKP’nin iktidarının neredeyse mutlak olduğu ülkede yetkililere ve vatandaşlara, her şeyi belirleyen Xi’ye sadakat göstermelerinin beklendiğini hatırlatacak" ifadelerine yer verildi.

Serbestiyet'ten Deniz Karakullukçu'nun çevirdiği makalenin tamamını okumak için tıklayınız.

Uygur Soykırımı

Türkiye'ye Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Soykırımın tanıklarından biri olan -gerçek ismi açıklanmayan- eski Çin polisi Jiang, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada toplama kamplarına "terör" suçlamasıyla masum, sıradan Türklerin nasıl kapatıldığını ve ne tür şiddetlere maruz kaldıklarını bir bir anlatmıştı.

Diktatör Xi jinping Çin Tarihini Yeniden Yazıyor Çin’in geleceğini yönlendirmek için geçmişini yeniden yazıyor