Dinozorları Yok Eden Göktaşının Tozu Bulundu

TAKİP ET

Bilim insanları 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarptığı belirtilen göktaşının tozunu buldu. Keşfin, dinozorları bu göktaşının yok ettiğine dair kesin bir kanıt olduğu öne sürülüyor.

Dinozorların Dünya'ya çarpan ve kül bulutlarıyla gezegenin karanlığa gömülerek soğumasına yol açan bir göktaşı yüzünden yok olduğu hipotezi, 1980'lerden beri kabul görüyor. Bu tarihlerde bilim insanları, ince bir tortu tabakası üzerinde çalışmış ve dinozor nüfusunun azalmaya başladığı sırada uzaydan gelen bir maddenin kalıntılarının tüm gezegene yayıldığına dair ilk kanıtı bulmuştu.

1990'larda yapılan bir keşif, bu hipotezi daha da güçlendirmişti. Meksika Körfezi'nin altında, söz konusu tortu tabakasıyla aynı yaşta bir krater bulunmuştu. Chicxulub ismi verilen bu kraterin bir çarpışmayla oluştuğu belirlenmişti.

Kimyasal Açıdan Eşleşti

Yeni araştırmanın ardındaki uluslararası araştırmacı ekibi söz konusu kraterden alınan kaya örnekleri üzerinde, 1980'lerde incelenen jeolojik tabakayla kimyasal açıdan eşleşen asteroit tozu bulduklarını ve nihayet hipotezi kanıtlarını açıkladı.

Teksas Üniversitesi'nin internet sitesinde yayımlanan basın bildirisine göre, kuşlar haricindeki tüm dinozorların ve toplamda yaşamın yüzde 75'inin yok olmasına yol açan asteoritten geriye sadece bu tozlar kaldı.

24 Şubat'ta hakemli bilim dergisi Science Advances'ta yayımlanan araştırmaya liderlik eden jeokimya profesörü Steven Goderis, "Çember sonunda tamamlandı" dedi.

Yeni araştırma, dinozor nüfusunun 10 veya 20 yıl içinde hızla düştüğünü de ortaya koydu. Üniversitenin araştırma profesörü Sean Gulick, ''66 milyon yıl önce yaşananları bir zaman çizelgesine yerleştirirseniz her şeyin birkaç on yıl içinde gerçekleştiğine dair bir argümanı rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Her şeyin açlıktan ölmesi işte bu kadar sürer'' ifadeleriyle durumu açıkladı.

dinozor göktaşı toz