Direnişin 101. Yıl Dönümünde '1. Telafer Günü Festivali' Düzenlendi

TAKİP ET

ITC Türkiye Temsilciliği ve Musul-Telafer Türkmen Ayan ve Aydınlar Meclisi, Ankara'da gelenekselleştirilmesi hedeflenen 1. Telafer Günü Festivali programını gerçekleştirdi.

Türkmen yurdunun incisi Telafer'de işgalci İngilizlere karşı gerçekleştirilen tarihi direnişin 101. yıl dönümü olan 3 Haziran 2021 tarihinde Ankara'da gelenekselleştirilmesi hedeflenen 1. Telafer Günü Festivali düzenlendi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilciliği ile Musul-Telafer Türkmen Ayan ve Aydınlar Meclisi'nin düzenlediği programa Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, ITC Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü, Musul-Telafer Türkmen Ayan ve Aydınlar Meclisi Başkanı Dr. Vadullah Kabak da katılım sağladı.

Festival kapsamında Telafer tarihinde aziz bir yeri bulunan tarihi şahsiyetlerinden fotoğraflarından oluşan sergi, ziyaretçilerin ilgisine açıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından milli marşların okunmasıyla başlayan programda Tütüncü, Kabak ve Salihi birer konuşma gerçekleştirdi.

Meclis Başkanı Kabak, etkinliğin düzenlenmesindeki katkıları nedeniyle ITC Türkiye Temsilciliği'ne teşekkürlerini sunarken Türkiye Temsilcisi Tütüncü de konuşmasında Türkmen varlığının önemine ve kıymetine dikkat çekti. "Bizim için Kerkük, Tuzhurmatu, Erbil, Mendeli, diğer Türkmeneli bölgeleri neyse Telafer de odur" diye konuşan Tütüncü, "Asla Telafer'den taviz vermeyeceğiz" diyerek Cephe'nin kararlılığını ortaya koydu.

Salihi de programda yaptığı konuşmasında "Projesi olmayan millet başkalarının projesi olur" sözleriyle Türkmenlerin öz iradesinin önemini vurgulayarak kendi tarihlerini ve tasarılarını kendilerinin yazmaları gerektiğini kaydetti.

Program kapsamında kürsüye gelen Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Başdanışmanı Dr. Mustafa Ziya, Telafer'in jeostratejik önemine; Prof. Dr. Mahir Nakip ve Mutasim Efendi de bölgenin tarihine ilişkin birer konuşma gerçekleştirdi.

erşat salihi ıtc ırak türkmen cephesi mehmet tütüncü türkiye temsilciliği telafer telafer günü festivali türkmeneli kerkük