Dışişleri Bakan Yardımcısı Bozay: Türkiye, Romanya ve Bulgaristan Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Kurulacağını Duyurdu

TAKİP ET

Türk Atlantik Güvenlik Konferansı, 'Karadeniz Enerji Arzı Güvenliği' başlığıyla toplandı. Konferansa katılan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay 'Türkiye, Romanya ve Bulgaristan, Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu kurulacağını duyurdu.

Türk Atlantik Güvenlik Konferansı Başladı

Türk Atlantik Konseyi'nin Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının katkıları ile düzenlediği 'Karadeniz Enerji Arzı Güvenliği' başlıklı konferans başladı. 

İstanbul'da düzenlenen ve Türk enerji firmaları ile çeşitli ülkelerin yetkililerinin katıldığı konferansta enerji alanında uzman isimler 5 oturumluk bir konferans yapacak. 

Konferans yarın sona erecek. 

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Kurulacak

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Montrö Sözleşmesi'nin bölgenin enerji güvenliği için de bir teminat olduğunu belirtti. Kıyıdaş devletlerin uğraştığı en büyük sorunlardan biri olarak sürüklenen deniz mayınlarını işaret eden Bozay şunları söyledi: 

"Kıyıdaş devletler olarak uğraştığımız ana sorunlardan biri sürüklenen deniz mayınlarıdır. Bu sorunun üstesinden gelmek için üç kıyıdaş müttefik, Türkiye, Romanya ve Bulgaristan Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu'nu kurmaya karar verdi."

Karadeniz Enerji Arzı Güvenliği başlıklıklı Türk Atlantik Güvenlik Konferansı'na katılan Bozay etkinlik açılışında konuşmasını gerçekleştirdi. 

Karadeniz'deki enerji arzını ve güvenliğini konu alan etkinlikte önemli konulara değinildi. Büyükelçi Bozay, bu toplantıların farklı bakış açılarını derinlemesine anlamaya olanak sağladığını belirtirken dünya gündemini de ele aldı. 

Programdaki tartışmaların güvenlik konularıyla örtüştüğünü belirten Bozay, dünyanın; Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail-Gazze arasındaki çatışmalar, yaşlanan dünya nüfusu, enflasyon baskısı, enerji ve gıda güvenliği, kaçak göçmenler gibi birçok sorunla karşı karşıya olduğunu söyledi. 

Bozay Karadeniz'in önemine değinirken şu ifadelere yer verdi: 

 "Başta güvenlik, ekonomi, enerji ve bağlantı olmak üzere Karadeniz, birçok açıdan bölge devletleri için önemlidir. Bu anlamda bölge, geniş ve çok katmanlı bir stratejik bakış açısına dayanan bir vizyona ihtiyaç duymaktadır. Bu stratejik bakış açısı çok iyi şekillendirilmelidir. Devletler arasında ve aynı zamanda devletlerin içinde iklim, enerji, enerji güvenliği, gıda güvenliği ile ilgili bir tür tamamlayıcı politikalara sahip olmak için bazı taktiksel bölümlere sahip olmalıyız." 

Bozay, 1936 tarihli Montrö Sözleşmesi'nin önemine dikkat çekerken, bu anlaşma sayesinde Karadeniz'de son yüzyılda hiçbir zaman askeri deniz çatışmasının yaşanmadığına değindi. Bölgedeki sorunlara rağmen Karadeniz'i bu tehditten uzak tutabilmenin en önemli taşının Montrö Sözleşmesi olduğu gözler önüne koyuldu. 

"Sözleşme, Bölgenin Enerji Güvenliği İçin de Bir Teminattır"

Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Mayın Karşu Tedbirleri Görev Grubu'nun kurulduğunu açıklayan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Bozay şu değerlendirmede bulundu: 

"Sözleşme, bölgenin enerji güvenliği için de bir teminattır. Ayrıca biliyorsunuz, bazı sorunlar da var. Kıyıdaş devletler olarak uğraştığımız ana sorunlardan biri sürüklenen deniz mayınlarıdır. Bu sorunun üstesinden gelmek için üç kıyıdaş müttefik, Türkiye, Romanya ve Bulgaristan, Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu'nu kurmaya karar verdi. Bu çok önemli bir grup ve biz bunu Karadeniz ülkeleri kapsamında yapmaya çalışıyoruz, çünkü başka katılımlar olduğunda bu bazı tehditleri, bazı endişeleri ve bazı farklı siyasi dengeleri de beraberinde getirebilir. Türkiye bu konuda çok dikkatli."

Türkiye'nin Kardaeniz'deki doğalgaz keşiflerine de değinen Bozay, bu keşiflerin bölgenin enerji arzı açısından da önemli olduğunu ekledi. 

 

yata türk atlantik konseyi türk atlantik güvenlik konferansı karadeniz montrö sözleşmesi mayın