Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Batı Trakya'daki İnsanlar Sadece Müslüman Değil, Türk'tür

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüştü. Görüşmenin ardından yapılan basın açıklamasında Dendias,Türkiye'ye yönelik ithamlarda bulununca Çavuşoğlu bu duruma tepki göstererek "Ben konuşmamda Yunanistan'ı itham edici bir söylem içinde bulunmadım. Fakat Nikos Dendias yaptığı konuşmada ülkeme yönelik kabul edilemez ithamlarda bulundu. İthamları kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüştü. Görüşmenin ardından Bakan Çavuşoğlu ve Yunan mevkidaşı Dendias ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Ben konuşmamda Yunanistan’ı itham edici bir söylem içinde bulunmadım. Fakat Nikos Dendias yaptığı konuşmada ülkeme yönelik kabul edilemez ithamlarda bulundu. İthamları kabul etmemiz mümkün değil. İş birliği istiyoruz. İthamlarda bulunursanız cevabını veririz. Gerginliği sürdürmek istiyorsanız biz de sürdürürüz."

"Türkiye'deki Rum Ortodoks azınlığı, biz Rum olarak kabul ediyoruz. Ancak sizin, 'Ben, Türk'üm' diyen Türklere 'Hayır siz, Türk değilsiniz; sadece müslümansınız' demeniz ne insanîdir ne de uluslararası hukuka uygundur. Bu konuda üç tane AİHM kararı var. Buna rağmen Türk azınlığın Türk adını kullanmasına müsaade etmiyorsunuz. Bunlar sadece müslümandır diyorsunuz, peki bunlar Rum müslümanlar mı? O insanlar kendilerine Türk diyorsa Türk'tür. Bunu böyle kabul etmek zorundasınız."

"Doğu Akdeniz'de her zaman hakça paylaşımdan yanayız."

"Yunanistan'ın egemenik haklarını ihlal etmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti kendi haklarını ve Kıbrıs Türklerinin haklarını korumaya muktedirdir. Attığımız adımlar haklarımızı korumaya yöneliktir."

"Mültecileri nasıl denize attığınızı biz biliyoruz."

"(Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde) Oldu bitti ve provokatif söylemlerden uzak durulmalıdır."

"Yunanistan'la sorunların yapıcı diyalog yoluyla çözülebileceğine inanıyoruz."

"Ekonomi alanında pozitif gündem oluşturabileceğimize inanıyoruz."

Mevlüt Çavuşoğlu Nikos Dendias Türkiye Yunanistan Dışişleri Bakanı Doğu Akdeniz Kıbrıs Batı Trakya Batı Trakya Türkleri Kıbrıs Türkleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KKTC Rum ortodoks Rum Mülteciler