Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Kıbrıs'ta Tek Gerçekçi Çözüm, Yeni Müzakerelerin İki Devlet Arasında Yapılması

TAKİP ET

İngiliz basını, Birleşik Krallık Hükûmeti'nin KKTC'yi bağımsız bir ülke olarak "resmen" tanımayı düşündüğünü yazmıştı. Cenevre'deki Kıbrıs konulu gayriresmî konferansta Birleşik Krallık'ın Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile de görüşen Çavuşoğlu, bu görüşmeye ilişkin "Kıbrıs Türk tarafının yeni çözüm vizyonuna tam destek verdiğimizi teyit ettik. Tek gerçekçi çözüm, yeni müzakerelerin iki toplum arasında değil; iki devlet arasında yapılması" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile birlikte gittiği Cenevre’de Kıbrıs Türklerinin haklarını savunmak için görüşmelerini sürdürdü.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde düzenlenen 5+1 formatındaki gayriresmî Kıbrıs konulu konferansa katılan Çavuşoğlu, "Cenevre'de Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü vizyonuna ve buna yönelik önerisine tam destek verdik. Federal çözümün neden mümkün olamayacağını anlattık. Adil, kalıcı ve sürdürülebilir çözüme ancak Ada'daki gerçekler temelinde ulaşılabilir" diyerek Türk tezinin iki devletli çözüme dayandırıldığını bir kere daha beyan etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesinin ardından Çavuşoğlu, "Kıbrıs'ta çözüm, iki tarafın uluslararası eşit statüsüne ve egemen eşitliğine dayanmalı. Tüm bölge için barış ve istikrar ancak Ada'daki iki devletin iş birliğiyle mümkün olabilir" diye konuştu.

Kıbrıs'taki garantör devletlerden Birleşik Krallık'ın Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile de görüşen Çavuşoğlu, bu görüşmeye ilişkin "Kıbrıs Türk tarafının yeni çözüm vizyonuna tam destek verdiğimizi teyit ettik. Tek gerçekçi çözüm, yeni müzakerelerin iki toplum arasında değil; iki devlet arasında yapılması" dedi. Nitekim geçtiğimiz günlerde İngiliz basını, Birleşik Krallık Hükûmeti'nin KKTC'yi bağımsız bir ülke olarak "resmen" tanımayı düşündüğünü yazmıştı. KKTC'nin bağımsız ülke olarak resmen tanınmasının, Ada'daki taraflar arasında denge sağlayacak bir adım olacağı belirtilen söz konusu haberlerde, Cenevre'de yapılacak Kıbrıs konulu gayriresmi konferansın beklendiği ileri sürülmüştü.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ayrıca, Cenevre görüşmeleri kapsamında BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen ile Suriye'deki son gelişmeleri ele aldı. Bunun yanı sıra Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Peter Maurer ile de görüştü.

Birleşmiş Milletler BM 5+1 gayriresmi Kıbrıs konferansı KKTC Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu Türkiye Mevlüt Çavuşoğlu GKRY Rum kesimi Antonio Guterres