Dışişleri Bakanlığı AB'nin 'Kapalı Maraş' Açıklamasını Kınadı

TAKİP ET

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç Avrupa Birliği'nden "kapalı Maraş"a ilişkin gelen açıklamaya cevap verdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç yaptığı açıklamada "AB adına bugün (27 Temmuz) Maraş konusunda yapılan açıklamayı kınıyoruz. Kıbrıs Türk halkını görmezden gelen, gerçeklerden kopuk ve sadece Rum tarafının görüşlerini yansıtan bu ve benzeri açıklamaların bizim açımızdan bir değeri ve hükmü yoktur. Üyelik dayanışması ve veto endişesi bahaneleriyle ortaya konulan bu yanlı AB tutumunun hiçbir sorunun çözümüne katkıda bulunması da mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs meselesinde de Maraş açılımında da KKTC'ye tam destek verdiklerini belirten Bilgiç, "Maraş açılımı KKTC Hükümetinin aldığı bir karardır. AB, 2004'te Annan Planı sonrasında Kıbrıs Türk halkına verdiği sözleri tutmalı ve KKTC'yi muhatap almayı öğrenmelidir" diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Açıklama Geldi

KKTC'den yapılan açıklamada, "AB Komisyon Başkan Yardımcısı ve Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Birliği adına 27 Temmuz 2021 tarihinde Kapalı Maraş hakkında, her zamanki gibi, yanlı bir açıklama yapmıştır. Kıbrıs Türk halkının ve Devleti’nin varlığını yok sayan AB'nin, Kapalı Maraş'ın KKTC toprağı olduğunu ve Kapalı Maraş'ta atılan adımların KKTC Devleti ve Hükümeti tarafından atılmakta olduğunu artık idrak etmesi gerekmektedir" denildi.

"KKTC, Ada’da bir anlaşmaya varılmasına fırsat tanımak maksadıyla Kapalı Maraş ile ilgili hiçbir adım atmamıştı" denilen açıklamada, "Müzakere masasında harcanan 50 yılı aşkın süre içinde ortaya çıkan tüm anlaşma fırsatlarının Rum tarafınca reddedilmesi, adada statükonun sembolü haline gelen Kapalı Maraş'a ilişkin adım atılmasını zorunlu kılmıştır. Hatırlanacağı üzere, bugüne kadar Kapalı Maraş'ı da içeren tüm anlaşma planları ile Güven Oluşturucu Önlemler, Rum tarafınca topyekün reddedilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

 

Dışişleri Bakanlığı AB'nin 'Kapalı Maraş' Açıklamasını Kınadı