Dışişleri Bakanlığı, Letonya'nın 1915 Olaylarını 'Soykırım' Olarak Nitelendirmesini Kınadı

TAKİP ET

Dışişleri Bakanlığı, Letonya parlamentosunda kabul edilen 1915 olaylarının 'soykırım' olarak nitelendirilmesi kararını şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından Letonya parlamentosunun 1915 olayları hakkında aldığı 'soykırım olarak nitelendirme' kararına karşı yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, Letonya parlamentosunun bugün kabul edilen ve 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendiren kararının, hükümsüz bir teşebbüs olduğu ifade edilerek "Bu talihsiz ve hukuk dışı kararı reddediyor ve şiddetle kınıyoruz" dendi.

"Parlamentolar tarih yazma ve yargılama yerleri değildir" ifadesinin kullanıldığı açıklamada, 1915 olaylarına ilişkin uluslararası hukukta tanımlanmış soykırım ifadesinin kullanbilmesi için gereken şartlarının hiçbirinin mevcut olmadığı vurgulandı.

Bu teşebbüsün, başta 1948 Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi hükümleri olmak üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 1915 olaylarının tartışmalı niteliğini açıkça belirten 2013 ve 2015 tarihli kararlarına da aykırı olduğu bildirildi.

Açıklamada, "Letonya parlamentosunu tarihten düşmanlık çıkarmaya çalışan bazı çevrelerin gündemine hizmet etmek yerine, bu yanlış adımını geri almaya, başta Türk ve Ermeni halkları arasında olmak üzere, bölgede barış içinde bir arada yaşama pratiğinin tesis edilmesine yönelik çabaları desteklemeye davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

 

dışişleri bakanlığı açıklama kınama letonya letonya parlamentosu türkiye 1915 olayları soykırım tanıdı tanıması karar alınan