Dışişleri Bakanlığı'ndan Norveç'e Verilen 'Kapitülasyon'la İlgili Açıklama

TAKİP ET

Dışişleri Bakanlığı, Norveç vatandaşlarının Türk topraklarına kimlikleriyle seyahatine izin verilmesi haberine ilişkin açıklama yaptı.

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, "Türkiye, geçici olarak pasaport kurallarını değiştirdiği için çok mutluyum. Yılın geri kalanında pasaportu olmayan Norveçliler, Türkiye seyahatlerinde kimlik kartlarını kullanabilecek" açıklamasını yapmıştı.

Türklerin Vize Alarak Gittiği Norveç'in Vatandaşları Türkiye'ye Sadece Kimlikle Girebilecek


Norveçli Bakan'ın açıklaması Türk kamuoyunda tepkiyle karşılanmış ve Osmanlı'nın çöküş döneminde devletin ayağında bir pranga halini alan ve Lozan'da tarihe karışan "kapitülasyon"ların yeni bir tür örneği olarak yorumlanmıştı.

Dışişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin açıklamasında Norveç Dışişleri Bakanı Huitfeldt'in Türkiye ziyaretinde herhangi bir anlaşmanın imzalanmadığı belirtilerek konunun yalnızca çip krizinden kaynaklı bir tedbir olduğu ifade edildi.

"Çip Krizi Yüzünden"

"Dünyada yaşanan çip krizi yüzünden Norveç vatandaşlarının pasaportlarını uzatamamaları nedeniyle ve turizm sektörümüzün talebi üzerine Norveçlilerin bu yıl turizm sezonunda ülkemize gelebilmeleri için geçici olarak bir düzenlemeye gidilecektir" denilen açıklamada "Bu geçici düzenleme çerçevesinde Norveç vatandaşlarına 6,5 aylık, yani geçici bir süre için, Türkiye'ye şahsi bilgilerin bulunduğu çipli kimlikle seyahat hakkı tanınacaktır. Bu süre sonunda Norveç vatandaşları, Türkiye'ye yine sadece pasaportla seyahat edebileceklerdir" ifadelerine yer verildi.

dışişleri bakanlığı norveç verilen kapitülasyon ilgili açıklama