Dışişleri Bakanlığı'ndan Seyahat Uyarısı

TAKİP ET

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Şili'de yaşanan gelişmelerle bağlantılı olarak, başta başkent Santiago olmak üzere ülkenin çeşitli şehirlerinde protesto gösterileri ve kitlesel eylemler düzenlenmekte olup her bölgenin şartları dikkate alınarak Şili makamlarınca olağanüstü hal uygulanmakta ve bazı şehirlerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmektedir

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Şili'de yaşanan gelişmelerle bağlantılı olarak, başta başkent Santiago olmak üzere ülkenin çeşitli şehirlerinde protesto gösterileri ve kitlesel eylemler düzenlenmekte olup her bölgenin şartları dikkate alınarak Şili makamlarınca olağanüstü hal uygulanmakta ve bazı şehirlerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmektedir.

Şili'de yaşayan veya bu ülkeye turist olarak gelmiş olan vatandaşlarımızın bu tür gösterilerden ve kalabalık gruplardan uzak durmaları, bulundukları ortamlarda dikkatli hareket etmeleri tavsiye olunmaktadır.

Özellikle Santiago Uluslararası Havaalanı'nda sefer iptalleri nedeniyle yaşanan sorunlar ile şehir içi ve şehirler arası ulaşımda yaşanan sıkıntılar dikkate alınarak önümüzdeki günler için Şili'ye seyahat planı yapan vatandaşlarımızın zorunlu bir sebep bulunmadığı takdirde bu planlarını gözden geçirmelerinde yarar görülmektedir.

Vatandaşlarımızın Santiago Büyükelçiliğimizin sosyal medya hesaplarını yakından takip etmeleri yararlı olacaktır."

Şili'deki Protestolarda Can Kaybı 15'e Ulaştı

Şili'nin başkenti Santiago'da metro fiyatlarına gelen zamlar ile başlayan protestolar diğer şehirlere de sıçramıştı. Protestolar yaklaşık bir hafta önce metro bileti fiyatının 800’den 830 Şili Pesosu’na yükseltilmesi nedeniyle başlamıştı. 70 ilde devam eden protestolarda yaşamını yitirenlerin sayısı 15'i buldu. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera cumartesi günü yaptığı duyuruda metro bileti zammından vazgeçtiğini açıklasa da gösteriler sona ermedi.

Olağanüstü Hâl İlan Edilmişti

Şiddetli gösterilere ve yağmalara sahne olan Şili'de, Diktatör Augusto Pinochet'nin 1990'da devrilmesinden bu yana doğal afet harici ilk kez "acil durum" ilan edilerek güvenlik cuma günü orduya teslim edildi. 70 kentte yaşanan gösterilerde süpermarketlerin yağmalandığı ve bazı işletmelerin kundaklandığı duyurulmuştu. Gösterilerde 1500'den fazla kişin gözaltına alındı. Şili Savunma Bakanlığı tarafından 9 bin 400 askerin güvenliğin sağlanması için görev yaptığı açıklandı.

Şili Bir Ay Öncesine Kadar Vahaydı

Ekim ayının başınında Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera Şili'nin güçsüz düşmüş Latin Amerika'da hakiki bir vaha olduğunu söylüyordu. Pinera tespitinde bir dereceye kadar haklıydı zira Şili uluslararası kurumlar tarafından model ülke olarak ele alınıyordu. Şili ekonomik büyüme konusunda da iyi bir ivmeye sahipti. Ancak gelir eşitsizliğinin fazla olduğu Şili'de meydana gelen bu protestolar bastırılan tepkinin bir anda patlak vermesi olarak görülüyor.