Dışişleri Bakanlıklarından Açıklamalar: Lukaşenko'yu Meşru Devlet Başkanı Olarak Tanımıyoruz

TAKİP ET

9 Ağustos'ta gerçekleşen şaibeli seçimlerle iktidarını sürdürmeye çalışan Belarus diktatörü Lukaşenko'ya uluslararası kamuoyunda art arda darbeler geliyor. Bugün Minsk'te gerçekleşen yemin töreninin ardından Ukrayna ve ABD'nin dışişleri bakanlıkları, Lukaşenko'yu 'meşru lider' olarak tanımadıklarını açıkladı.

Belarus, şaibeli 9 Ağustos seçimlerinin sancılarını çekmeye devam ediyor. Milyonlarca demokrasi yanlısı Belaruslu, 26 yıllık iktidarını hukuku yok sayarak sürdürmek isteyen Aleksandr Lukaşenko'ya karşı meydanları terk etmiyor.

Lukaşenko ise muhalif liderleri sınır dışına çıkmaya zorlamanın yanı sıra binlerce protestocuyu da tutuklatarak kalabalıkların direncini kırmayı hedefliyor. Lukaşenko, bu şartlar altında Rusya'nın da önemli desteğiyle demokrasi yanlısı Belaruslulara karşı direnişini sürdürmeye çalışırken bir darbe de uluslararası kamuoyundan geldi.

Bugün Belarus Anayasası'na elini basarak yeni dönem için yemin etmesinin ardından Ukrayna ve ABD dışişleri bakanlıklarından "Lukaşenko'yu Belarus'un meşru devlet başkanı olarak tanımıyoruz" açıklamaları geldi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımla "Ukrayna hiçbir zaman Belarus'un içişlerine müdahale etmedi ve Belarus halkını daima destekleyecek" açıklamasında bulundu.

Bakan Kuleba, açıklamasında "Seçim kampanyası ve sonrasında yaşananları hesaba katarsak, bugün Lukaşenko'nun 'göreve başlaması', onun Belarus devletinin meşru başkanı olarak tanınması anlamına gelmez" ifadelerine de yer verdi.

"Seçimler Ne Özgür Ne Dürüsttü"

ABD Dışişleri Bakanlığı da Lukaşenko'yu Belarus'un seçilen devlet başkanı olarak görmediğini duyurdu.

Bakanlıktan bir temsilci, Sputnik’e açıklamasında, "9 Ağustos seçimleri ne özgür ne de dürüsttü. İlan edilen sonuçlar sahte ve meşruiyeti yansıtmadı" dedi.

Diplomat, "ABD, Aleksandr Lukaşenko’yu ülkenin meşru seçilen lideri olarak tanımıyor, bunu yapamaz" diye konuştu.

abd ukrayna dışişleri bakanlığı belarus rusya yemin töreni aleksandr lukaşenko putin dmitry kuleba meşru devlet başkanı 9 ağustos seçimleri