Dışişleri: İHA'lar Yardım Değil, Ukrayna'nın Satın Aldığı Ürünler

TAKİP ET

Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna ordusunun elindeki Türk SİHA'larına ilişkin açıklama yaptı.

Ukrayna'yı işgale kalkışan Rus ordusu, kısa sürede Kiev'i ele geçirip Ukrayna hükümetini dağıtmayı planlasa da savaşın başlangıcından bu yana bir hafta geride kaldı ve Rus ordusu ağır kayıplar verdi. 

Ukrayna ordusunun elindeki Türk yapımı silahlı insansız hava araçları, Rus ordusunun ikmal hatlarına etkili saldırılar düzenledi. Saldırılardan bazılarına ait görüntüler de Ukrayna makamları tarafından paylaşıldı. 

Ukrayna Ordusu Bayraktar TB2 İle Rus Yakıt Trenini Vurdu

 

Ukrayna Ordusu Bayraktar TB2 İle Rus Buk Sistemini Böyle Vurdu


Türk SİHA'larının Ukrayna ordusunun etkin güçlerinden biri olarak göz önünde olmasının Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerini sarsacağına yönelik iddialar üzerine Türkiye Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı.

"Bu Bir Yardım Değil"

Sabah'tan Onur Şahanoğlu'na konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, "Bayraktar özel bir firmamızın bir ürünü. Ukrayna da bu ürünü firmamızdan almak istemiş, aralarında da güçlü anlaşma yapmışlar. Bu ürünü temin etmiş. Bu dünyanın her yerinde böyle. Bugün Rusya'nın da, Amerikan'ın da özel savunma sanayii şirketleri var. Özel savunma sanayii şirketleri, ülkeler ile bu tip anlaşmalar yapabilir. Bu ülkeleri bağlayıcı bir nitelik teşkil etmez. Bu Türkiye'nin yaptığı bir yardım değil. Ukrayna'nın Türkiye'nin bir firmasından satın aldığı ürünler. Biz de elbette bu ürünler ile gurur duyuyoruz" dedi.

"İki Tarafla da Pozisyonumuzu Kaybetmeyeceğiz"

Bayraktar TB-2'lerin "denge değiştirici" özelliklerinin tüm dünya tarafından bilindiğini belirten Kıran, "Ukrayna ordusunun en caydırıcı unsurlarından biri olarak öne çıkması aslında firmamızın ürettiği ürünlerin başarısını ve niteliğini gösterir. O tartışmaları değerlendirmek bizim işimiz değil. Biz iki taraf ile de müzakere eden pozisyonumuzu kaybetmeyeceğiz" diye konuştu.

"Denge Politikamızdan Taviz Vermeyeceğiz"

Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğini daima ifade ettiklerini belirten Kıran, "Rusya'nın işgaline karşı, buradaki savaşa karşı en net ve ilkeli tutumu ortaya koyan ülke olduk. Ama Rusya ile diyalog kanallarının kesilmemesi için de her zaman ön planda olan bir ülke olduk. Denge politikamızdan hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz. Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmadık, AP'deki oylamada çekimser kaldık. Bu tartışmalar bizim değerlendirmelerimizin dışında. Bay-Kar sadece Ukrayna ile anlaşmadı ki, herkes ürünleri almak için sırada bekliyor. Bu firmamızın gücü ve başarısı ülkemizin tabi ki de gururu" ifadelerini kullandı.

dışişleri bakanlığı yavuz selim kıran türkiye rusya ukrayna bayraktar tb-2 yardım değil