Dışişleri'nden Somali'ye Uzlaşı Çağrısı

TAKİP ET

Bakanlık, yayımladığı açıklamayla sancılı bir sürecin içinden geçen Somali'de anlaşmazlığa düşen taraflara uzlaşı çağrısında bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, yazılı bir açıklama yayımlayarak Somali'deki anlaşmazlıklardan endişe duyulduğunu ifade etti. Taraflara uzlaşı çağrısında bulunulan açıklama şöyle:

"Anlaşmazlıktan kaynaklanan son günlerdeki menfi gelişmelerden endişe duyuyoruz.

Tüm tarafların şiddete yol açabilecek eylemlerden kaçınarak sağduyuyla hareket etmesi, Federal Hükümet ile Bölgesel Yönetim Liderlerinin bir araya gelerek 17 Eylül 2020 tarihinde varılan uzlaşı zemininde, kapsayıcı ve yapıcı bir diyalogla anlaşmazlıkları çözmeye çalışmaları önem arzetmektedir.

Dost ve kardeş Somali halkının kendi geleceğini belirleme iradesine ve siyasi olgunluğa sahip olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede, karşılıklı anlayış zemininde seçim süreci konusunda daha fazla gecikmeksizin uzlaşı sağlanmasını temenni ediyoruz."

Bilindiği üzere Somali'de Federal Hükumet uluslararası bir meşruiyet sorunun merkezinde bulunuyor. Sorunu tetikleyen olayın ise bazı eyalet liderlerinin Birleşik Arap Emirlikleri'ne giderek orada kurduğu temaslar olduğu yorumları yapılıyor.

dışişleri bakanlığı somali seçim anlaşması uzlaşı çağrısı yazılı açıklama 17 Eylül 2020