DİSK'in Raporuna Göre Avrupa'da Gelir Eşitsizliği En Yüksek Ülke Türkiye

TAKİP ET

DİSK'in hazırladığı "Covid-19 Döneminde Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk Raporu" Avrupa'da gelir eşitsizliğinin en fazla olduğu ülke Türkiye oldu. Türkiye'de 59 milyon kişinin borçla yaşandığını ortaya kondu.

Raporda, Türkiye’de her 10 kişiden 7’sinin borçlu olduğu belirtilirken, "Gelir eşitsizliği ve yoksulluk, Türkiye’de yaşayanların yüzde 71'ini borçlu hale getirdi. TÜİK verilerine göre 83 milyon 154 bin 997 kişilik ülke nüfusunun yalnızca yüzde 28,9’unun borcu bulunmazken, yüzde 71,1’i yani 59 milyon 123 bin 203 kişi borçlu yaşamaktadır. Bu borçlanma konut ve konut masrafları dışında kalan borçlanmadır" denildi.

Dünya’da ve Türkiye’de artan gelir eşitsizliğini ve yoksulluğu gözler önüne sermek amacıyla hazırlanan raporda; gelir dağılımı, kişi başına düşen GSYH, yoksulluk, çalışan yoksulluğu, yoksulluk riski altında olanlar ve borçluluk düzeyi güncel verileri değerlendirildi.  

Araştırmaya göre Avrupa'da gelir eşitsizliğinin en fazla olduğu ülke Türkiye oldu. Gelişmekte olan 107 ülkede 1,3 milyar insan yani nüfusun yüzde 22’si çok boyutlu yoksulluk içinde yaşadığının aktarıldığı raporda, Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri arasında gelir dağılımı eşitsizliğinin (gini katsayısı) en fazla olduğu ülkelerin başında geliyor. Gelir dağılımının en adaletli olduğu Avrupa ülkeleri ise Macaristan, Fransa ve Almanya olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’de kişi başına Gayrisafi Milli Hasıla (GSMH) son bir yılda bin 434 Dolar azaldı. Kişi başına düşen milli gelirin 2019 yılında 9 bin 150 Dolar olan ülkemizde bu tutar 2020 yılında 7 bin 715 Dolara düştü. Türkiye 7.715 Dolar olan kişi başına yıllık milli gelir tutarı ile AB ülkeleri arasında son sıralarda yer almaktadır.

türkiye fakirlik türkiye fakirlik gelir eşitsizliği yoksulluk adaletsizlik gelir adaletsizliği avrupa almanya fransa borçlu türkiye borçlu kaç kişi borçlu