Diyanet Açıkladı: Aşı Olmak Orucu Bozmaz

TAKİP ET

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, aşı olmanın orucu bozmayacağını açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, yaptığı açıklamada "Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Aşı da böyle olup orucu bozmaz" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın "Aşı orucu bozmaz" açıklaması sonrası Din İşleri Yüksek Kurulu da konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak ilgilileri bilgilendirdi.

Açıklamada "Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Kurulumuzca daha önceki yıllarda alınan kararlara uygun olarak 2005 yılında, besleyici ve keyif verici olarak kullanılmayan aşıların iğne şeklinde uygulanmasının orucu bozmayacağı hükmüne varmıştır. Günümüzde uluslararası fetva meclislerinin görüşleri de bu yöndedir" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan, vücuda kan, serum vermenin yanında vitamin içerikli iğne, gıda ve keyif verici enjeksiyon, su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan maddelerin verilmesi suretiyle uygulanan endoskopi, kolonoskopi, bölgesel ve genel anestezi yaptırmak, periton diyalizine girmek, damara serum verilerek hemodiyaliz yapılması şeklinde uygulanan tedavi yöntemlerinin orucu bozduğu belirtildi.

Salgın hastalıklar için yapılan aşılar, ağrıyı dindiren iğneler, besleyici içeriğe sahip olmayan sadece tedavi maksatlı iğneler, lokal anestezide kullanılan vücudun belli bir yerini uyuşturmak için vurulan iğneler, hastaya herhangi bir sıvı maddesi verilmeden hemodiyaliz yaptırmak, anjiyo ve biyopsi yaptırmak, vücuda merhem sürmek, vücuda ilaçlı bant yapıştırmak şeklinde uygulanan tedavi yöntemlerinin ise orucu bozmayacağı kaydedildi.

aşı orucu bozmaz diyanet açıklama diyanet işleri başkanlığı din işleri yüksek kurulu ramazan oruç çin virüsü aşısı koronavirüs