Diyanet İçin Bodrum'da İnşa Edilen Sarayın Maliyeti 100 Milyon Lirayı Aştı

TAKİP ET

Bodrum'da hukuki sürece itibar etmeden bir koy üzerinde inşa edilmek istenen Diyanet'in sarayının maliyeti dudak uçuklatıyor. 30 milyon TL'lik maliyetle başlayan iş, yapılan ekler ve güncellenen fiyatlarla şimdiden 100 milyon TL'yi aştı.

Enflasyon ve işsizlik verilerinde rekor üstüne rekor kırılan Türkiye'nin dört bir yanında saraylar yükselmeye devam ediyor. Devletin kurumları arasındaki saray yarışında geri kalmak istemeyen adreslerden biri de Diyanet İşleri Başkanlığı. Birçok Bakanlıktan daha geniş bir bütçeye sahip oluşuyla yıllardır halkın eleştirilerine maruz kalan kurumun adı, şimdi de Bodrum'daki saray inşaatıyla gündemde.

İlçe sınırları içerisinde yer alan Camel Beach Koyu'nda hazineye ait 10 dönümlük arazinin 3 bin metrekarelik kısmında 'İslam Kültür ve Medeniyeti Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi' adı altında yıllardır inşa edilmek istenen saray için bir kez daha kollar sıvandı. 2016 yılında Bodrumluların itirazı ve hukuki süreç nedeniyle durdurulan hafriyat çalışmaları, ne kamuoyu görüşü ne de hukuki açıdan değişen hiçbir şey olmamasına rağmen yeniden başlatıldı.

Projenin ilk olarak gündeme taşındığı 2013 yılında Ortakent-Yahşi Belediye Meclisi'nden onay alınamaması üzerine farklı yollara sapılan süreci eski Bodrum Mimarlar Odası Başkanı Cevat Kalfa şöyle açıkladı:

"Arazi 2012'de Ortakent-Yahşi Belediyesi tarafından sosyal kültürel ve dini alan olarak ayrıldı ancak daha sonra İlçe Müftülüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından plan tadilatı değişikliği yapılarak Dini Kültür ve Bilgilendirme Tesisi alanına çevrilmek istendi. Bodrum Belediyesi'nde iki kez görüşülen plan tadilatı reddedildi. Belediye ruhsat vermeyi de kabul etmedi. Çünkü inşaat 5 katlı bina olarak yapılmak istenmektedir. Yapıların Bodrum ekolüne ve mimarisine aykırı olmaması gerekir. Ayrıca 2016'da ruhsat iptali için açtığımız dava sonuçlanmadı, dava sonuçlanmadan inşaatın başlaması doğru değil."

2016 yılında projenin toplam maliyeti olarak sunulan yaklaşık 30 milyon TL, aradan geçen sürede artan fiyatlar ve projeye yapılan eklerle 100 milyon TL'yi aşmış durumda. Sık sık tasarruf ve mütevazı yaşam biçimi övgüleriyle gündeme gelen Diyanet'in sarayının engebeli bir araziye inşa edilmesi de maliyeti katlayan gerekçelerin başında geliyor.

diyanet işleri başkanlığı cevat kalfa saray İslam Kültür ve Medeniyeti Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi camel beach koyu hazine arazisi diyanetin sarayı ekonomi dudak uçuklatan maliyet