"Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Yaptığı Anayasal Suçtur, Şeriat Çığlıkları Atıyor"

TAKİP ET

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın laiklik karşıtı açıklamalarına tepkiler büyüyor.

Önder İmam Hatipliler Derneği'nin programında yaptığı konuşmada Adli Yıl Açılışı'na katılarak dua etmesini eleştirenlere cevap veren Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "İnanç, sokakta, mahallede, şehirde olmasın, insanın içinde olsun gibi bir anlayış var. İnsanla Allah arasında olsun, evine, ticaretine, siyasetine, adaletine, yargısına yansımasın… Görüyorsunuz ortalığı ayağa kaldırıyorlar. ‘İnançtan ayıklansın oralar adeta" demişti.

Erbaş'ın açıklamalarına yönelik olarak gazeteci Sefa Uyar'a açıklama yapan emekli müftü ve eski CHP Milletvekili Gani Aşık, AKP'li Cumhurbaşkanı'nın "Türkiye'nin Taliban'ın inancıyla ters bir yanı yok" sözlerini de hatırlatarak "Kendisini olası din devletinin şeyhülislamı olarak gören Erbaş’ın da şeriat çığlıkları atması normal ama işin vahameti bu zatın, halen en büyük dini otorite olmasıdır. Ülkenin geldiği bu noktada artık kimilerinin kulağındaki pamuğu çıkarması, gözündeki çapağı silmesi gerekiyor" dedi.

Erbaş'ın laiklik karşıtı açıklamalarına tepki gösteren eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk, "Açıklama, Diyanet İşleri Başkanı’nın anayasanın laiklik ilkesini anlamadığının ve anlamak istemediğinin açık bir beyanıdır" ifadelerini kullandı.

"Laiklik ilkesinin hayata geçirilmesi için kurulmuş olan kurumun başkanının bu sözleri, kurumun kuruluş amacına ve anayasaya aykırıdır. İnancı siyasete alet etme eylemidir" diyen Yücetürk Anayasa'nın 24. maddesi'ni vurgulayarak "Bu madde, devletin sosyal, ekonomik, siyasi ve hukuki düzeninin dinsel kurallara göre düzenlenemeyeceğini ve din kurallarına dayanarak yönlendirilemeyeceğini çok açık şekilde düzenlemiştir. Diyanet İşleri Başkanı, anayasanın bu açık hükmünü ihlal etmiştir. Diyanet İşleri Başkanı’nın yapmış olduğu şey anayasal suçtur" şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Yaptığı Anayasal Suçtur Şeriat Çığlıkları Atıyor