Diyanet'in 'Avrupa'ya Alevi Dedesi Gönderme' Projesiyle Giden 20 'Alevi Dedesi' Geri Dönmedi

TAKİP ET

Diyanet tarafından hizmet pasaportu sağlanarak Avrupa'ya Alevi dedesi gönderme projesiyle gönderilen 20 kişinin geri dönmediği ortaya çıktı.

Devlet imkanlarıyla gezi kapsamında yurt dışına giderek dönmeyenler furyasına Diyanet'in projesiyle giden 'Alevi dedeleri' de eklendi.

İçişleri Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yürütülen soruşturma devam ederken Diyanet'in, Alevilikle ilgili yurt dışında yaşayanlara bilgi verilmesi amacıyla 2018 yılında, Almanya başta olmak üzere Fransa ve Hollanda gibi çeşitli ülkelere gönderdiği "Alevi dedeleri"nden 20 kişinin geri dönmediği ortaya çıktı.

Komisyonda Usulsüzlük

Tunceli Valiliği tarafından 15 Şubat 2018 tarihinde yurt dışına gönderilmek üzere seçilecek olan 'Alevi dedeleri' mülakata alındı.

Mülakat komisyonunda Alevi dedesi Ali Ekber Yurt, il müftüsü ve iki vali yardımcısı görev aldı. Alevi dedesi Ali Ekber Yurt, komisyondan geçen bazı isimlerin dede vasfı taşımadığını hatta bir kişinin o tarihte daha 15 yaşında olan 2003 doğumlu D.G. adlı bir çocuk olduğunu dile getirdi. Yurt, yaptığı tüm itirazlara rağmen seçilen kişilerin gri pasaport verilerek Almanya'ya gönderildiğini belirtti.

Suç Duyurusunda Bulunuldu

Tunceli Başsavcılığı'na konuyla ilgili suç duyurusunda bulunan Ali Ekber Yurt, listedeki bazı şahısların terör suçlarından yargılandığını da söyledi.

Fakat, başsavcılık, üç yıl yürütülen soruşturmanın ardından 13 Ocak 2021'de takipsizlik kararı verdi ve dosyayı kapattı.

Kararda, yurt dışına gidip dönmeyen 20 kişi bulunduğu dile getirilerek "İddialar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Tunceli ilinde hizmet pasaportu alarak yurt dışına gönderilen şahıslara ilişkin Pasaport Şube Müdürlüğü’nden temin edilen 472 kişilik ve 57 kişilik listede yer alan şahıslardan hizmet süresi bitmesine rağmen yurda dönüş yapmayanlara ilişkin yapılan araştırmada toplam 20 kişinin yurda dönüş yapmadığı tespit edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Terör suçlarından yargılananlar hakkında ise "Üç kişi hakkında da terör örgütü üyeliği, terör örgütü propagandası yapıldığı, bunlardan da ikisi hakkında yakalama kararı bulunmadığı, sadece Ş. isimli şahıs hakkında yakalama kararı bulunduğu ancak bu kararın yurt dışına çıktıktan sonra çıkarıldığı tespit edilmiştir" denildi.

 

 

diyanet tunceli valiliği tunceli başsavcılığı alevi dedeleri geri dönmediler 20 kişi gelmedi soruşturma dava 15 yaşındaki çocuk ali ekber yurt alevi dedeleri aleviliği anlatmak başvuru komisyon usulsüzlük terö