Diyanet'in Fetvası: Burs Alan Öğrenci de Zekat Vermekle Yükümlüdür

TAKİP ET

Diyanet, burs alan bir öğrencinin, yıllık temel ihtiyaçları dışında nisap miktarda parası olması durumunda zekat verme yükümlülüğü olduğunu duyurdu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, nisap miktarda parası bulunan bir öğrencinin, bu para aldığı burslardan oluşsa dahi zekat vermekle yükümlü olduğu yönünde fetva verdi.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan soru-cevap bölümünde "Bir öğrencinin burs olarak aldığı para nisap miktarına ulaşırsa zekât vermesi gerekir mi" sorusuna "Bir yıllık borcu ve temel ihtiyaçları dışında 80.18 gr. veya daha fazla altına veya bu değerde para veya ticaret malına sahip olan bir kimse, buna mâlik olduğu günden itibaren üzerinden bir yıl geçtiğinde, zekât vermekle yükümlü olur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 330). Zekâta konu olan paranın alınan yardımlardan ve burs paralarından oluşması durumu değiştirmez" şeklinde cevap verildiği görüldü.

 

diyanet diyanet işleri yüksek kurulu başkanlığı fetva hüküm burs alan öğrenci yardım alan öğrenci burs parası yardım parası zekat zekat vermekle yükümlüdür para mal altın nisap miktarda parası olan